The River 1. évad

 A tavasz beköszönte a jó idő és a BL egyenes kieséses szakasza mellett a sorozatos midseason-t is elhozta, amely már most kifejezetten erősre sikeredett (és akkor még hol van a Trónok harca 2. évada.....). Ennek egyik alkotóeleme a The River című horrorszéria lett, amely a Paranormal Activity-t is megalkotó Oren Peli fejéből pattant ki.

Az ötlet, hogy horrort sorozatban dolgozzanak fel, meglehetősen frissnek számít, talán csak a Walking Dead (bár az sokszor inkább posztapokaliptikus dráma, mint tömény ijesztgetés), valamint az ősszel elindított American Horror Story volt az, ami hasonlóval próbálkozott. 

A történet a természetfilmes Emmet Cole utáni keresést mutatja be, aki a műsora készítése közben eltűnik Amazóniában. A családtagok és korábbi stábtagok felkerekednek, hogy előkerítsék (miután a producer felajánlja, hogy finanszírozza a mentőakciót, ha cserébe lefilmezheti), de a helyszínen Cole hajóját megtalálva elég sok csúnya természetfeletti dologba futnak bele. A szerkesztés valahol félúton helyezkedik el a high concept és az epizodikusság között, ugyanis a kutatás egy elég komoly szerepet játszó átívelő szálat tart fenn, de gyakorlatilag minden rész hasonlóan van felépítve, mindig különböző problémával. Általában az epizód eleje a szereplőkkel és a összeütközéseikkel foglalkozik, majd jön valami horrorisztikus dolog, aminek a legyőzésében az előbb említett konfliktusok is szerepet kapnak.

Így 8 rész egyben egy horrorantológiát is ad, mivel mindent felvonultat, ami csak megfordult a hollywoodi írók fejében ezzel a műfajjal kapcsolatban. Ez azonban elég sokat elvesz az eredetiségből, mivel tényleg sokszor úgy érezzük, hogy láttunk már valahol ilyet. Valamint szerintem sokszor ezek történetek nem is lettek olyan ijesztőek, mint kellett volna. Amivel viszont többet tud nyújt a sorozat egy szimpla horrorfilmnél, hogy végre élettel teli karaktereket láthatunk szerepelni, akiknek vannak motivációik, konfliktusaik és személyiségük, nem csak mészárlásra váró tinédzsereket. A színészek eleinte még csak átlagosat nyújtanak, de aztán egyre inkább belejönnek, és az évad vége felé már egy-két remek alakítást is láthatunk tőlük.

Ami még szintén fontos, hogy Oren Peli kézjegye megjelenik abban is, hogy found footage stílusban forgatták a filmet. Ez a történet szempontjából is jelentőségteljes: a szereplőkről elég sokat tudunk meg például a velük készített interjúkból, ami egy gyors és zseniális módja a karakterizálásnak, valamint elég sokszor hangsúlyos szerepet kap a különböző felvételek visszanézése (van is egy rész, ami csak erről szól). Azonban a rendezők nem törekedtek a hitelességre ebben az aspektusban: bár a kamerarángatás és a hasonló eszközök megvannak, rengetegszer eloszlatják ezt az illúziót kisebb hibákkal. (Egy operatőr két szögből vesz egy beszélgetést és hasonlók)

Mindent összevetve a The River talán nem tökéletes, de a drámasorozat és a horror egybegyúrásával mindenképp egy különleges és élvezetes jelenség, és én mindenképpen várom a második évadot (ami lehet, hogy sosem fog elkészülni......)

Címkék: sorozat szemle 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr274337097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.