Théo: Percy Jackson és az Olimposziak – A Villámtolvaj

Az oroszok a spájzban, a görög istenek pedig az Empire State Building tetején vannak, a Rick Riordan könyve által ihletett Percy Jackson filmben. Ez jó nekünk? Miért ne, hiszen Amerikának eddig csak görög istenei nem voltak.

Az ember kezd kicsit szkeptikussá válni, azzal kapcsolatban, hogy miért Amerika a világ közepe? OK, a filmgyártás egyik fő pólusa ez az ország, és tényleg érdekesen hangzik így a történet, de a görög mitológia beültetése a Nagy Alma és társainak valóságába, egy kicsit muris (ez már nem az első, hogy az amerikaiak más nép mítoszából kölcsönöznek…khm..Varázslótanonc és a Merlin mondakör). Vegyük az alap szituációt. Egy hiperaktív és diszlexiás fiú, Percy életébe csöppenünk, amit az előbb említett betegségnek hitt dolgok nehezítenek meg. Mostohaapja, Gabe bűzlik, mint Kukori szemétdombja, azonban ezt a bűzös valóságot, édesanyja szebbé teszi. Egy napon azonban kibukik a valóság, és megindul a történet. Percyre rátámad matektanárnője (hárpia formában), a legjobb barátja megmutatja szatír valóját (szatír alatt itt a mitológiai, félig kecske-félig ember élőlényre utalunk) és kiderül, hogy remekül olvassa az ógörög nyelvet. Miért? Nos, Percy egy görög főisten, Poseidon fia, egyfajta félvér. Ami a normális éeltben hátránya, az itt az előnye, hiszen a visszatarthatatlan erők okozzák hiperaktivitását, illetve Grovert idézve, az ógörög software miatt a rendes betűket nem, de a régi írásmódot remekül olvassa. Maga a slamasztika pedig a következő: Valaki ellopja Zeusz mestervillámát. Mindenki Percyt gyanúsítja, akinek először menekülnie kell (többek közt egy minotaurusz elől), majd nekiáll megkeresni a villámot és magát a tolvajt is. A történet elég komplex, és nehéz lenne ennyi sorban leírni, szóval….olvassátok el a könyvet!

Miért említem a könyvet? Nos, maga a film rengeteg helyen elferdíti az eredetit. Tény, hihetőbb, hogy egy 17 éves menti meg a világot és nem egy 12 éves. De az, hogy több szereplőt, szinte kompletten átvariálnak, az egy kicsit merész. Grover alakja a könyvben egy vörös hajú, szende kisfiú….a filmben egy nagyszájú néger srác. Vegyünk egy másik példát. Annabeth, Percy jövendőbeli barátnője (ez persze majd a következő részekben alakul ki, de tuti a dolog) a könyvben szöszke, itt egy egy vöröses-barnás hajú csaj. Pluszban, volt, akiket teljesen kihagytak a filmből (pl. Dionüszosz, a Félvér tábor vezetője). Ezek persze a film szempontjából nem égbe menő problémák, azonban annak, aki nem tud egy picikét elvonatkoztatni a könyvtől (teszem azt, hogy elolvasta), annak ez bökheti majd a csőrét.
 
Meglepő színészgárdát hozott össze a stáb, hiszen olyan nevek is szerepelnek, mint Pierce Brosnan (ex-James Bond és Mamma Mia) valamint Uma Thurman (Kill Bill 1-2). Mellettük még Sean Bean aki komolyabb név, illetve a Grovert alakító fiatal színész, Brandon T Jackson lehet ismerősebb. A főszereplő, Logan Lermannek eddig nem voltak komoly szerepei, de itt elég jót alakított, akárcsak a többiek is. Számomra a legkellemesebb élményeket Jackson okozta, bár ehhez kellett egy jól megírt karakter is.

A film egy fitalakonak szóló könyvön alapszik, és ő maga is ilyen lett. Könnyed, semmi terhelő vagy agyfárasztó gondolatmenet. Egy igazi popcornmozi. A zene, a világ és az egész megjelenése a szórakoztatásra megy, ahogy a karakterek kidolgozása és megjelenése is. Képzeljétek el, amikor Hádés, a pokol Istene, amolyan Rory James Dio vagy Ozzy Osbourne stílusban jelenik meg, a háttérben Marshall hangfalakkal és egy tucat Gibson gitárral. Ilyen momentum még, mikor a 3 főhős elindul a pokolba, és a háttérben az AC/DC – Highway to Hell megy, vagy úgy Grover bármelyik megszólalása.

Összefoglalva, Percy Jackson első olimposzi kalandja szórakoztató és könnyed, akárcsak a könyv. Remek délutáni kikapcsolódás, ha egy görögös és kevésbé epikus Harry Potter „mesére” vágysz. Ajánlom ezt is, és a könyvet is elolvasásra, mert kellemes perceket szerezhetnek, egy borongós délutánon (férfi nézőknek, a kellemes látvány a főszereplő nőben is kimerülhet).    

Címkék: írásos elemzések 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr13218171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.