Villámkritikák #5

 Elkezdem a blogolás érdemi részét, kezdem két általam igen kedvelt filmmel. Ars poeticámhoz illően kevésbé ismert filmeknek tűnnek ezek, de remélem nem fog egyik sem csalódást okozni.

A nyakörv/Danny the dog (2005)

 
Az akciófilmekkel szemben mindig szkeptikus vagyok. Sajnos többségük a látványa, robbantásra stb.-re fekteti a hangsúlyt, rendszerint kevés, vagy egyáltalán hiányzik az emberi érzés a filmekből.

Ebben a filmben valamilyen szinten megtalálták az összhangot, nem kisebb színészek játsszák a fő szerepeket, mint Jat Li és Morgan Freeman. A film alaptörténete egyszerű: Bart, az uzsorás rabszolga sorban tart egy távol-keleti fiút, akit Danny-nak nevez. Őt használja fel üzlete sikeréért, először behajtóként dolgoztatja, majd illegális ketrecharcokra nevezi be a fiút. Danny sorsa a kutyákéval egyenlő, egy nyakörvet tesz rá, és ezzel tudja teljesen irányítani a fiút. Valóságos gyilkológéppé válna a kissé ügyefogyott gyerek, de hirtelen megszökik. A szomszédos lakásban élő családnál talál menedéket. Természetesen egykori gazdája mindent megtesz, hogy visszaszerezze.

Szeretet, düh, vágy, gyilkosság vegyül a filmben, magával tudja ragadni a nézőt teljesen a 142 perces időtartama alatt.

 Farkasok völgye: Irak/Valley of Wolves: Iraq (2006)

http://c3884.r84.cf2.rackcdn.com/5740896.jpeg

 Már csak az Isten tudja, hogy honnan bukkantam rá erre a filmre. Talán valamilyen fórumon olvastam róla, de mindenesetre isteni szerencse volt, hogy rábukkantam.

Török film az iraki háborúról, elég keménynek tűnik, az is. Politika, vallás, ideológiák ütközése van jelen a filmben végig. Sok helyen betiltott, ami nem meglepő a feszegetett téma miatt.

Sokan, sok helyen vitatkoztak már a filmről, ez helyén való. Sokan politikai nézetekhez kötötték az értelmezését, mások a kultúrák ellentétét látták benne, megint mások Amerika-ellenes kampányt véltek felfedezni a filmben.

Ami tény: 2003. július 4-én amerikai katonák a török szövetséges táborból katonákat hurcoltak el, szám szerint 11-et.

Ezt a témát dolgozza fel a rendező, bele szőve pár érdekes kérdést. Törökök, kurdok, irakiak, amerikaik feszülnek egymásnak ezen a kényes területen.Tipikusan olyan film, amelyben egy adott háború nem az amerikai hadsereg szempontjából van bemutatva, hanem épp az ellenség válik hőssé.

Érdekes film, ajánlott a megnézése. A konklúziót pedig mindenki egyénileg levonhatja.

Címkék: villámkritika 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr624322254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.03.18. 10:51:21

Jól írsz, az a baj, hogy ezek nem elemzések, kritikák. Ez nem is baj, hiszen a bemutatkozásodban leírtad, hogy ajánlásokat fogsz írni, de akkor viszont érdemes lenne egy új rovatot indítani, nem?

jumoer 2012.03.18. 10:53:10

Az is lesz, jó hogy szóltál. Froggal megbeszéltük a dolgot, és így döntöttünk, lesz külön rovat.