Oscar Napok - Pénzcsináló

http://celebritywonder.ugo.com/wp/Moneyball_Wallpaper_5_1024.jpg

Mint korábban említettem, ma indítom útjára az Oscar díj legjobb film kategóriában jelölt filmek értékelését. Azonban, mivel több film van, mint 7, ezért az Oscar hetet Oscar napokra kereszteltem. Első alanyom a Pénzcsináló lesz.

Az Oakland-i baseball csapat szenved, pénz és tehetség hiányban vannak. A szakmai igazgató Billy Beane (Brad Pitt) korábbi nagy ígérete a sportnak, azonban ez a méretes feladat úgy látszik, rajta is kifog. Amikor már minden veszni látszik, Billy egy új szakemberrel erősíti a csapatot; Peter Brand (Jonah Hill) a statisztikák alapján próbálja kikalkulálni azon játékosokat, akik olcsón megszerezhetőek, és megfelelő tudás birtokában állnak. A csapat dolgai azonban nem javulnak, folytonos leégések, és taktikai hibák következnek, azonban Billy a végletekig kitart Peter mellett.

A cselekmény gerincét igaz történet alapján formálták. A film rendezője Bennett Miller , akitől korábban semmit sem láttam. Azonban a fiatal amerikai direktor nagyszerű munkát végzett, és maximális teljesítménnyel szolgálna rá az Oscar jelölésre, azonban sajnos nem részesítették az elismerésben.
Bár mondhatni könnyű dolga volt, hiszen Aaron Sorkin varázslatos szkriptet dobott össze, ezzel megismételve a Social Networkkel elért tavalyi sikereit. A forgatókönyv rendkívül letisztult, érdekfeszítő, és feszes, egy pillanatra sem lankadt a figyelmem a film nézése közben.

http://wgtccdn.wegotthiscovered.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/moneyball_23.jpg

A műfaji besorolással amúgy eléggé bajban vagyok. Ez az alkotás jóval több ugyanis, mint egy egyszerű életrajzi sportdráma. Az emberi sorsok alakulását legalább annyira taglalja, mint magát a baseballt, és a sportokon elhatalmasodott marketing hálózatot. Emellett betekintést nyerhetünk a baseball mögött meghúzódó szálakba is, a játékosok, és az edzők érzelmeire is fény kerül.

Azonban a film csúcspontja korántsem az eddig felsoroltakban keresendő, hanem a színészi játékok mögött bújik meg. Kezdem is a lényeggel: a legjobb főszereplőnek jelölt Brad Pitt élete egyik legjobbját nyújtva, teljesen alárendelve magát az egészen összetett karakterének. Pitt mellett a fő mellékszereplő, Jonah Hill is jól teljesít, azonban korántsem ér fel a rutinos színészhez, akinek teljes mértékben kijárna már a szobrocska.

A hangulat is megér egy misét, amely Sorkin személyéből adódóan nagyon hasonlít a tavalyi közösségi hálóra. Nagyon kellemes volt a film atmoszférája, élvezet volt nézni. Emellett a meccsek kidolgozása (amelyekből amúgy meglepően kevés volt) is nagy profizmust sugall.

http://4.bp.blogspot.com/-AFn4nmc6-eA/Tn_A-fWl3LI/AAAAAAAABk0/P0z644NFDDc/s1600/moneyball1.jpg

Összességében a Pénzcsináló egy precízen összerakott, sorsokat és érzelmeket is boncolgató sportdráma, amely a szép fényképezésével, profi kameramunkájával, és a korábban említettekkel teljes mértékben megérdemli a 6 jelölést, amelyet kapott. Ajánlom mindenkinek.

 

 

Címkék: oscar napok 2012 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr44124035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.