Könyv kontra Film #2: Alan Glynn - Csúcshatás by Gaben

Alan Glynn - Csúcshatás

 http://cdn.screenrant.com/wp-content/uploads/Limitless-movie-trailer-and-poster.jpg

Történetek

 

Könyv: Eddie Spinola egy lusta könyvszerkesztő, aki állandóan halogatja a megélhetését biztosító könyv munkálatait. A kiadója megnyugtatásához folyamatosan hazugságokat mond a könyv terjedelméről, holott még a piszkozata sem készült el. De egy nap úgy tűnik Eddiere rámosolyog a szerencse, ugyanis az utcán szembetalálkozik a (valaha drogdealerkedő,) ex sógorával. Aki ad hősünknek egy mintapéldányt egy teljesen új MDT nevű csodadrogról, mely hozzáférhetőséget ad a teljes agykapacitásunkhoz. Eddie „ennél már úgysem lehet rosszabb” alapon beveszi az apró pirulát, és olyat tapasztal, amit eddig még soha, hirtelen tisztán lát, mindent megjegyez, igényes lesz, rendmániás, nem eszik, nem alszik és bármit képes megérteni. 1 óra alatt elolvas egy könyvet, 1 nap alatt pedig egy új nyelvet megtanul és hip-hop elkészül a könyvévenek nagy részével. Nem csoda hát, ha még szeretne az anyagból. Egy szerencsés véletlen folyamán pedig sikerül kb. 400 szemnyi utánpótláshoz jutnia. Ezek után viszont jönnek a mellékhatások, melyeket nem látott előre.

Film: Eddie Morra egy alkotói válságban szenvedő regényíró, aki anyagilag teljesen le van égve, lassan úgy néz ki, mint egy csöves az aluljáróból és ennek tetejébe a barátnője a film legelején kidobja. De egy nap úgy tűnik Eddiere rámosolyog a szerencse, ugyanis az utcán szembetalálkozik a (valaha drogdealerkedő,) ex sógorával. Aki ad hősünknek egy mintapéldányt egy teljesen új MZT nevű csodadrogról, mely hozzáférhetőséget ad a teljes agykapacitásunkhoz. Eddie „ennél már úgysem lehet rosszabb” alapon beveszi az apró pirulát, és olyat tapasztal, amit eddig még soha, hirtelen tisztán lát, mindent megjegyez, igényes lesz, rendmániás, nem eszik, nem alszik és bármit képes megérteni. 1 óra alatt elolvas egy könyvet, 1 nap alatt pedig egy új nyelvet megtanul és hip-hop elkészül a könyvével. Nem csoda hát, ha még szeretne az anyagból. Egy szerencsés véletlen folyamán pedig sikerül kb. 500 szemnyi utánpótláshoz jutnia. Ezek után viszont jönnek a mellékhatások, melyeket nem látott előre.

http://cdn.fd.uproxx.com/wp-content/uploads/2011/03/limitless-movie-Deniro.jpg

 

Elemzés

 

Na, itt már azért nem az a helyzet, mint ami a 21-nél volt, mert itt már a filmnek és regény lényegesen több köze van egymáshoz. Persze valamiért itt se lehetett anélkül élni, hogy a ne írták volna át a két főszereplő nevét (meg a foglakozását, meg az anyag nevét), de legalább a keresztnevük ugyanaz. Aztán további furcsaság ez a szerelmi szál beleerőltetése a filmbe (jó a könyvben is volt, csak hát mással és az egyáltalán nem volt fajsúlyos). A film eleje (ezek ellenére) rendkívül könyvhű, tehát amit látunk a film első kb. 40 percében az a könyv elején is 80%-ban úgy van, de aztán elszabadulnak a dolgok:
Figyelem! A filmre nézve rendkívül spoileres dolog következik:
Elég sok meredek dolog a filmből szerencsére nem volt benne a könyvben. Teszem azt az a rendkívül gore vérivós részt szerencsére nem láttam viszont, bár az utána lévő kegyetlenül jó egy szobás akció sincs benne.
Spoiler Vége!
A filmmel szerintem az az egyik legfőbb baj, hogy habár rengeteg dolgot kihagytak a könyvből (mondjuk, ne legyen panasz, mert rengeteg új ötletet is öntöttek bele), mégis úgy érzem, mintha hadart volna. Arról nem is beszélve, hogy a Robert De Niro által játszott Van Loonnak, a könyvben rengeteg szerepe van, tulajdonképpen ő a legfontosabb mellékszereplő, míg a filmben csak egy a sok közül. A hangsúlyos részeket pár percben elintézte, amitől (lehet csak szerintem), de a vége felé (első nézésre, a könyv olvasása előtt) elég nagy érthetetlenségbe csapott át. És át is térnék a film másik rákfenéjére, a végére. Elég idiótán lett vége az egész filmnek, szerintem egy ilyen témájú és stílusú filmnek egy ilyen fityiszmutogatós befejezés nem állt jól. Mint a lekrétázott szúnyogtetem a falon. De bezzeg a könyvnél, hát ott nincsenek ilyen gondok, nekem speciel a végénél (nem a legvége, vagy 20 oldallal előtte), majd leesett az állam, és már csak ezért is ajánlom olvasásra mindenkinek, akinek nem jött be a film lezárása.

http://filmfreak.freeblog.hu/files/2011/04/limitless.jpg


De azért, hogy valami jót is szóljak a filmről alakítások terén rendkívül erős. Bradley Cooper lehengerlően jól játszott, mintha csak ráírták volna a főhős szerepét. Robert De Niro, mint már említettem elég súlytalan szerepet kapott, amiben nem tudott kibontakozni és itt van még Abbie Cornish, kinek karaktere habár a könyvben nem létezik, de filmvásznon működik és ő is jól játssza. Több mint említésre méltó a nagyszerű látványvilága a filmnek, az a végtelen zoom eszméletlenül jól nézett ki, továbbá az MZT felvillanyozó hatását is remekül mutatta. A fakó színek hirtelen túlexponáltak lesznek, a főhősből többet látunk és mind más munkát végez, számok hullnak az égből és a főhős szeme hírtelen erőteljesen kék lesz. Fantasztikus! És még a történetbe sikerül is beújítaniuk két remek akciójelenetet is. Tehát mindenképpen érdemes ezt is megnézni.
A könyvben pedig az egyik legjobb dolog a lényegre törő írás, tehát most nem az van, mint xy kötelező olvasmánynál, hogy az első 10 oldal csak magát a tájat írja és már el is megy az olvasástól a kedvünk. Nem! Itt max 5 sorba remekül eltalált szavakkal is tökéletes képet tud adni egy-egy helyszín gyönyörűségéről vagy visszataszítóságától. Az írásmódja végig leköt, nem veszi természetesnek az olvasó figyelmét, hanem végig szórakoztatni akar lenni és ez sikerül is neki. A történet izgalmas, ha nem lettek volna fejezetek lehet, észre se veszem, hogy egyből elolvasom az egészet. Kicsit tartottam a közgazdasági részről, de mintha a könyv velem is az MDT-t szedetné, mert vagy hirtelen felokosodtam és mindent megértettem a day-traidingről és a tőzsdézésről, vagy csak a könyv írja le olyan közérthető formában az egészet, melyet akármelyik tankönyv megirigyelne (jó az is igaz, hogy csak pont annyira megy bele a témába, hogy értsük, éppen mi miért történik). Plusz adalék ehhez a könyv gyönyörű borítója. Tudom ez elég, hülyén hangzik nem magához az íráshoz tartozó dolgot kritizálok, de akkora marhára hangulatos, pedig csak a film plakátját látjuk némi változtatással és egy vékony fóliával, amiben kerek pirulák vannak vágva. Öröm ránézni. Marha jól mutat az éjjeli szekrényen.
Negatívumként azt tudnám a könyv ellenében felhozni, hogy az elején túl sok szó esik Eddie exdrogos életéről, kicsit már olyan elvonókúrás visszafordíthatatlan embernek festi le a könyv, akivel az elején nem igazán tudtam szimpatizálni. Illetve, pár nagyobb döntésnél az értelemnél szembemenően cselekedett a főhős. De mindezek csak elenyésző hibák.

https://m.blog.hu/he/helsing/image/limitless_tr.JPG

Összegzés

 

Pozitívumok:

Könyv:

-         Jobban kibontott story

-         Vége csavar

-         Magával ragadó írásmód

-         Érthető bevezetés különböző tudományokba

-         Borító

 

Film:

-         Bradley Cooper remek alakítás

-         Plusz akciójelenetek

-         Gyönyörű képivilág

 

Negatívumok:

 

Könyv:

-         A főhős exdrogfüggősége

-         Néhai értelemmel szembenő cselekedetek

 

Film:

-         Tömörít

-         Gyenge végjáték

-         Egy bizarr jelenet

 

Gőztes: habár a film egy remek darab és pár ötletes akcióval és a lehengerlő látvánnyal rendelkezik, mégis a szinte tökéletes könyv tudja most elvinni a győztesnek járó címet.

 

Pontozás

 

Könyv: 9,5/10

Film: 8/10

 

Könyv vs. Film: 1-1

 

 

Címkék: könyv vs film 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr434105854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2012.02.17. 20:56:45

nem is tudtam, hogy ebből van könyv (ha a filmben megemlítik, akkor arról a képkockáról lemaradtam)...tuti beszerzem valahonnan :)

konor94 2012.02.19. 18:23:14

A film negatívumai között említettél egy bizarr jelenet . Érdekelne hogy ez melyik volt ?

Gaben No.1 2012.02.19. 19:56:20

@konor94: A kritikában leírtam, csak azt a részt spoiler veszély miatt ki kell emelni a kurzorral.