Könyv kontra Film #1: Ben Mezrich - 21 by Gaben

http://filmadatbazis.hu/images/hatterkep/preview_708.jpgSziasztok, ma egy újabb rovattal bővül a Perfect Insanity blog, ugyanis most bele fogok kezdeni egy, ami a címből is látszik "Könyv kontra Film" rovatba, melyben regényekkel és azok megfilmesített verzióiról fogok írni, és megpróbálom eldönteni melyik a jobb. Kezdődjék is az első rész:

 

Ben Mezrich - 21

 

Történetek

Könyv: Kevin Lewis egy MIT-n tanuló végzős diák, akihez egyik nap betoppan két rég nem látott haverja, a szintén nagy géniuszok Fisher és Martinez. Kikről nem sokára kiderül, hogy egy Micky Rosa nevű nagyhírű matematikus és kártyaszámoló MIT-s diákokból összeverbuvált csapatában számolják hétvégenként a lapokat a las vegasi blackjack asztaloknál és alkalmanként a csapat akár százezer dollárt is kereshet. Kis habozás után Kevin is beszáll a csapatba és hamar rákap a tulajdonképpeni legális pénzszerzésből jött vegasi hírnévre, a csajozásokra és a pénzszórásra. Viszont azzal nem számoltak, hogy egyesek hatalommániája veszélybe sodorhatja őket.https://m.blog.hu/tr/trailer/image/214.jpg

Film: Ben Campbell (Jim Sturgess) egy MIT-n tanuló végzős diák, aki orvosi tanulmányait a Harward igencsak borsos árú, karán szeretné folytatni. Viszont szegény, mint a templom egere és a teljes körű ösztöndíjra meg nincs esélye. Egyik órán egy matematika professzor, bizonyos Micky Rosa (Kevin Spacey) felfigyel a srác logikai teljesítményére és megkéri, hogy csatlakozzon az ő fennhatósága alatt működő különleges MIT-s tanulókból álló vegasi kártyaszámoló csapatához. Először nemet mond, de végül meggyőzi őt az egyetem legszebb lányának számító Jill (Kate Bosworth), aki szintén a csapat tagja. Azonban azzal nem számolnak, hogy figyeli őket egy Cole Williams (Laurence Fishbourne) nevű ex-kártyaszámoló, akinek feltett szándéka hőseinket eltántorítani e legális csalásoktól.

 

Elemzés

Nos, hát a film köszönőviszonyban sincs a könyvvel. A szemfülesebbek észrevehették, hogy még a főhős neve sem ugyanaz. Ezen kívül a film kedvéért a könyv csapatát majdnem a felére redukáltál (9-ről 5-re). Köztük a könyv legfontosabb karakterei is elvetve, mint Martinez és még sokan mások (Viszont a filmre beillesztettek a csapatba valami Choi nevű tagot). Nem ugyanabban a korban játszódik. (Könyv: ’90-es évek közepe. Film: 2006/2007/2008 nem lehet pontosan meghatározni). De még csak nem is ugyanannyi időt ölel fel (Ha jól emlékszem a könyv 4-5 évet, míg a film 2-3 hónapot).

 

Innentől már valószínűleg csak azok értik akik vagy olvasták vagy látták:

Az is felettébb furcsa volt, hogy a könyvben minden egyes szereplő félig ázsiai volt. A vívódást adó szál, míg a könyvben Kevin barátnőjének és apjának a rosszallása volt. Addig a filmben Bennek csak a kicsit elég kocka barátainak a robotépítő versenye volt. A családi hátteret megváltoztatták (Könyv: 2 nővér, szülők. Film: egy anya).

De valahogy ezek a változások nem rontottak a filmen, sőt még komplexebb lett tőle. Továbbá a zene és a fényképezés is zseniálisan hangulatos volt. És még a dialógusokból ki lehetett hallani pár kacsintgatást a könyv felé, ami csak bájosabbá tette az egészet. Habár szerintem Ben avagy Kevin kezdeti karakterének megformálására remek volt Jim Sturgess (hihetetlen, hogy 30 fölött is milyen jól tud szeppent 23 évest játszani), a film második részében vált nagymenőt már nem tudta hitelesen hozni. Ja és lehet, csak én gondolom így, de Kate Bosworth korántsem nézett olyan jól ki, hogy elhitesse velem, hogy ő az egyetem legjobb csaja.

http://www.brisbanetimes.com.au/ffximage/2008/05/11/katebosworth2_wideweb__470x313,0.jpg

A könyv pedig a filmmel szemben a filmmel, nagyon nem hollywoodias, mintha nem fikció lenne, mert akkor több lenne benne a csavar vagy valami, de ez sokkal inkább lineáris és emiatt szerintem közelebb is áll, ahhoz, ahogy ez az egész a valóságban is lezajlhatott.

De akkor jöjjön a lényeg, amit a filmben nem mutattak meg, de a könyvben leírták, az egész lelke, az alapstratégia. A könyv utolsó néhány oldala, amiért az ember effektíven olvassa, egy… oltári nagy csalódás. Nem akarom itt most lelőni a könyvet, de ehhez nem kellenének matematikusok vagy zsenik ezt én is bármikor megcsinálom. Kötve hiszem, hogy a valóságban is ez volt az alapstratégia. Amúgy én is kipróbáltam, egyszerű volt követni, de nem ért semmit. Ráadásul a számláló nem nagyon lengett ki. 5 pakli mélységben is csak +5-ig ment el, ami a filmben hallott +16-oshoz meg ilyenekhez képest semmi és ki is kaptam az osztótól.

 

Összegzés

Pozitívumok:

Könyv:

- Közelebb áll a valósághoz

- Leírják az alapstratégiát (bármilyen idióta is)

- Lebilincselő írásmód

- Le van írva az összes pozitív számlálós kódnak a jelentése

 

Film:

- Komplexebb

- Nagyon eltalált zene

- Remek fényképezés

- Utalások a könyvre

 

Negatívumok:

Könyv:

- Néhol üresjáratos

- Az író jelenben játszódó szálja unalmas

- Sok helyen megmagyarázatlan

- Kiforratlan motivációs szál

- Alapstratégia borzalmassága

 

Film:

- Nehogymár Kate Bosworth legyen az egyetem legjobb csaja

- Jim Sturgess nem igazán tudta magát félénkből nagymenővé transzformálni

- Martinez karakterének kihagyása

 

Győztes: habár a könyv nagyon jó volt és nem tudtam letenni, mégse érte el a film hangulatát, tehát a filmnél a pont.

 

Pontozás

 

Könyv: 8/10

Film: 9/10

 

Könyv vs Film: 0-1

 

Címkék: könyv vs film 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr503785700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.01.27. 16:01:52

Remek rovat ötlet, jó kritikák! Szerintem videós formában is csinálhatnál ilyet. :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.01.29. 19:34:02

Tényleg jó ötlet, és van egy olyan érzésem, hogy a könyvek hamarosan megfordítják az eredményt :D