Star Weekend:Ewan McGregor - Sekély Sírhant

A tegnapi filmem után ma egy újabb Danny Boyle által dirigált produktumot hoztam el nektek, mégpedig az általam eddig teljesen érdektelen Sekély sírhantot.

http://www.cultfiction.com.au/userimages/user1367_1166507966.jpgAlex (Ewan McGregor) és barátai, Juliet (Kerry Fox) valamint David (Christopher Eccleston) boldogan élnek együtt, egy lakásban. Azonban házuk elég tágas, ezért úgy döntenek keresnek egy negyedik lakótársat. Hosszas válogatás után végül Hugora esik , aki szűkszavú és rejtélyes ugyan, de kisugárzása miatt a fiatalok maguk közé fogadják. Azonban a férfi beköltözése után hosszú ideig nem ad életjelet magáról, ezért főhőseink rátörik az ajtót , és egy megdöbbentő dolgot találnak: Hugo meghalt, viszont maga után hagyott egy egész bőröndnyi pénzt. Hőseink még ekkor nem is tudják, mekkora bajba keveredtek igazán.

A Sekély sírhant tökéletesen definiálható gyöngyszemként. Ez a film volt ugyan is az ugródeszka Danny Boyle rendezőnek aki mára világhírnévnek örvend, ennek ellenére a produktum viszonylag kis rétegben ismert. Mindezt érdemtelenül, hiszen egy nagyon jó filmmel van dolgunk.

A rendezésben igazából semmi komoly sajátosság sincsen, annál inkább a forgatókönyvben, amely fantasztikusra sikeredett. A szkriptet John Hodge írta, aki korábban a Trainspottingon is dolgozott, és itt is nagyszerű munkát tett le az asztalra. Végig pörgős, szórakoztató, és olykor igencsak feszült cselekményt kapunk.

A színészi játékok is kifogásolhatatlanok. Az ekkor még szárnyait bontogató McGregor, valamint az azóta Berlini filmdíjat nyerő Kerry Fox is kifogásolhatatlanul alakít, viszont nálam a csúcspont Christopher Eccleston volt, aki  a szociopata könyvelő szerepében brillírozik, tényleg úgy mozog a "vásznon", mintha erre a karakterre teremtették volna.

A film zenéi elég egyediek, ugyan is eléggé minimalista dalokat kapunk, amelyek nekem nem jöttek be maradéktalanul, viszont néhány abszolút passzolt az adott jelenethez, sőt, fel dobta azt.

A kamerakezelés is egyedi, sokszor egy snittes forgatásmódot alkalmaznak, de a feszültség fokozására néha szereplőink arcára fókuszál a kamera, amely tényleg nagyon jó ötlet, és a kivitelezés is helyénvaló.

A Sekély sírhant egy nagyon nagy pozitív meglepetés volt számomra, ugyan is az alapkoncepció alapján egy idióta klisés vígjátékot vártam. Azonban ehelyett egy kissé már elcsépelt, viszont annál jobban előadott mondanivalót, valamint egy velőtrázóan feszült thrillert kaptam, amelyre csak tetéz a nagyszerű operatőri munka, és a kifogásolhatatlan színészi játékok.

Címkék: star weekend 

Dumáljunk Rovat - 2.Adás by Frog&Gaben

Sziasztok. Elkészültünk a Dumáljunk rovat 2. adásával,amelyben a Fűrész szériát vesézzük ki.

FIGYELEM!
Erős szubjektív vélemény a videó alapja, megnézés csak saját felelősségre. :D

 

Címkék: dumáljunk 

Star Weekend:Ewan McGregor - Trainspotting

Sziasztok. Szavazataitok alapján Ewan McGregor nyert, tehát az Ő eddigi karrierjét vesézem ki 3 filmmel. Az első alanyom az 1996-os Trainspotting lesz.

http://www.swotti.com/tmp/swotti/cacheDHJHAW5ZCG90DGLUZW==RW50ZXJ0YWLUBWVUDC1NB3ZPZXM=/imgTrainspotting4.jpgRenton (Ewan McGregor) és barátai a társadalom egyik kitagadott rétegébe tartoznak. Ők azok a fiatalok, akik lopnak, drogoznak, és rongálják a skót városokat. Renton azonban megunja a folyamatos semmittevést, és eldönti, hogy abba hagyja függőségeit. Azonban semmi sem olyan könnyű, mint aminek látszik, hiszen főhősünk rájön, hogy a leszokászhoz vezető út korántsem olyan gördülékeny, mint ahogy először gondolnánk.

A filmet a mára már világhírű, Oscar díjazott Danny Boyle rendezte. Az angol rendező kezdeti szárnypróbálgatásainak egyike volt ez az alkotás, amely akkorát csattant, hogy a megjelenésekor mindenki imádta, és a mai napig is nagyon sok rajongója van, sőt, már kultusz státuszba emelkedett. Ezek a tények abszolút megérdemeltek, hiszen a film egy olyan megközelítést alkalmaz a drogok irányába, amely perfektségét azóta sem sikerült újra megvalósítani.

Boyle, a film alapjául szolgáló regényt átdolgozva tárja elénk a függők mindennapjait. Ezt a felszínen könnyeden teszi,azonban mélyen igencsak velős mondanivalót takar a film. Boyle nagyszerű munkát végzett, ezt úgy jelenthetem ki (objektívan) hogy a regény ismerete nélkül láttam a filmet.

Azonban a film legnagyobb pozitívumai a karakterek, és a sorsuk mögöttes tartalma. Főhőseink barátsága amolyan "munka" kapcsolat, amely a függőségükkel köthető össze. A kis csipet-csapatban mindenféle jellemet megkapunk, így például megismerhetjük Spudot, aki az egyik fő "poénforrás" a filmben, aztán ott van még a Beteg fiú,  Begbie, aki egy idegbeteg állat és Tommy is, aki látszólag a végletekig szerény fiatalember. Azonban mindegyikőjük életét beárnyékolják a függőségeik, ennek legfőbb sarkalatos pontja főhősünk, Renton, akire a cselekmény kihegyeződik.

Ewan McGregor parádézik, hihetetlenül jól megformálja a rászabott karaktert, nagyszerűen adja vissza a drogos srác jellemét. Teljes telitalálat volt a szereposztás ráeső része. Állítólag még a drogokat is hajlandó lett volna kipróbálni a teljes átélés reményében.

A film zenéi és hangulata is merőben le egyszerűsített. A játékidő alatt végig tanácstalanságot éreztem, és erre csak rátetőztek a néholi szürrealista jelenetek is.

A film nagyszerű korképet fest a 90-es évek skót fiataljairól, és könnyed módon adja át a drog által elrontott emberek mindennapjait. Ők látszólag boldogok, azonban a lelkük mélyén mindannyian tudják, hogy életük vakvágányra futott.  Renton és társai karaktere az akkori fiatalság romlásának és kitaszítottságának szinonimája ,amely a mai társadalomban már sajnos hatványozottan igaz.

Mindenkinek ajánlom ezt a filmet, hiszen sallangmentesen, mesterkéltség nélkül adja elő a romlandó társadalom korrajzát. Betekintést nyerhetünk a skót fiatalok kitaszítottságáról, és az egymás és hazájuk iránti elhidegültségről is, mindezt egy nagy adag fekete humorral, valamint egy kis fogyasztói társadalomkritikával nyakon öntve kapjuk a kezünk közé. Mindenkinek kötelező darab.

Címkék: star weekend 

A Legsötétebb Óra - Filmhír

Idén rogyásig vannak a mozik a különböző sci-fi akció filmektől. Ezekkel a legnagyobb gond általában vagy az ötlettelenség, esetleg az amerikai önajnározás. Előbbit tapasztalom a Legsötétebb Óra című film első megjelent szinkronos trailerénél. Kérdem én, Mi a franc már az, hogy láthatatlan űrlények (vagy mik ezek)? Tényleg eddig eljutott Hollywood? Egyébként ha ettől a fatális idiótaságtól eltekintünk, akkor akár még értékeket is találhatunk a rövidke előzetesben. Például azt, hogy látványos lesz a film, valószínűleg az űrlények kispórolásával nyertek erre büdzsét, és a zene is úgy ahogy elmegy. Viszont a stábtagok közül egy darab embert nem ismerek, csak Emile Hirsch neve rémlik valahonnan.. Egyébként ez lesz a rendező, Chris Gorak 2. filmje,  eddig csak a nagyon "biztató" , Otthon, biztonságban című filmet rendezte (ahogy Powertől értesültem, az elég unalmas darab lett). Gorak amúgy korábban dolgozott díszlettervezőként olyan nagy filmekben, mint a Harcosok klubja. Mindenesetre én kíváncsian várom a filmet, bár valószínűleg csak egy újabb amcsi kliséparádét tárnak majd elénk, egy ilyen rendezővel, és 44 milliós büdzsével nem tudom, hogy mi mást nyújthat az alkotás.  Szerintetek?


 

Címkék: hírek comingsoon 

Star Weekend - Holnaptól

Sziasztok. Lezárom a Star Weekend szavazását, amelyet Ewan McGregor nyert, azonban családi elfoglaltságaim miatt csak holnaptól publikálom a kritikákat, viszont a pénteki (azaz mai) napot hétfőn pótolom. Előre is jó szórakozást a hétvégére.



Fegyvernepper (Lord of War) by danialves

A Lopott idő kapcsán ismét szóba került Andrew Niccol neve, ennek kapcsán (illetve barátaim unszolására) néhány napja én is leültem megnézni a Fegyvernepper c. filmet. A filmről tudni kell, hogy bár egy kitalált személy, Jurij Orlov (Nicolas Cage) életét mutatja be, nagyon is valós eseményeken alapul.

A történetet (egy zseniális nyitómondat és egy hasonlóan eredeti főcím után) maga Jurij meséli el. Ukrán bevándorlóként nem igazán érte utol őt az amerikai álom, így New York egyik külvárosi részén tengeti céltalan életét a családi étkezdébe besegítve. Azonban egy fegyveres leszámolás végignézve bekövetkezik a megvilágosodás, nevezetesen, hogy fegyverkereskedő lesz. Ebben testvére, Vitalij (Jared Leto) is segítségére lesz, de végül kialakuló drogproblémái miatt Jurij megszabadul tőle. A rövid felütést követően a film többé kevésbé epizodikusan meséli el a következő 20 évet, bemutatva hogyan vált a főszereplő kisstílű helyi nepperből a világ egyik legnagyobb fegyverszállítójává, a világ különböző konfliktusain keresztül. Egyben ezek a történetek szerkesztésüknek köszönhetően remek lehetőséget adnak arra, hogy bevezessenek a fegyverkereskedés különböző fortélyaiba. Jurijon kívül két szereplő köti össze a történetet, Ava Fontaine (Bridget Moynahan), a modell, akibe Jurij a plakátokat látva szeret bele, valamint Jack Valentine, az Interpol ügynöke, aki rendre igyekszik megakadályozni a főszereplőt munkája elvégzésben.

Maga a történetmesélés meglehetősen szarkasztikus és cinikus, gyakorlatilag a téma ellenére inkább humoros a film, mint megrázkódtató. Tehát senki ne számítson egy nyomasztó alkotásra a háborúk szenvedéseiről, de ugyanakkor egy izgalmas thrillerre sem, ami odaszögez két órára a képernyő elé, az az érdekes téma és az egyedi stílus lesz és az, hogy a megdöbbentő képek ellenére nagyon is valós. A Fegyvernepper igazi súlya abban rejlik ugyanis, hogy ráébreszt, mi is pont annyira könnyelműen vesszük az egész ügyet, mint maga Jurij is teszi.

A filmet már csak azért is érdemes megnézni, mert azon kevés jó alkotások közé tartozik, amelyek Nicolas Cage főszereplésével készültek, ráadásul itt még a színész is elfogadható alakítást nyújt. Viszont az igazán remek karakterek és szereplők a különböző kultúrkörökből előrángatott diktátorok, tábornokok és fegyverkereskedők, akik mindannyian színesítik és felejthetetlenné teszik a Fegyverneppert. Ehhez társulnak Andrew Niccol dialógusai, amelyek szinte egytől-egyig emlékezetes idézetekké alakultak számomra a stáblista megjelenése után. A zenéről sok mindent nem lehet mondani, az a kategória, amely remek aláfestést ad a film során, de később nem érzi szükségét az ember, hogy beszerezze a soundtrack-et.

A film talán egyetlen hibájának mondanám, hogy egy-két jelenetnek egészen low-budget jellege van, illetve számomra nem lett elmagyarázva igazán, pontosan minek is köszönhette Jurij azt, hogy a világ egyik legnagyobb fegyverkereskedőjévé vált és az is tudott maradni.

Ennek ellenére azt mondanám, hogy a Fegyvernepper egy egészen különleges és remek alkotás, és annak ellenére, hogy Anrew Niccol a konvencionális filmkészítés szabályait alapvetően nem vette figyelembe és inkább tűnik egy paródiának, mint drámának, egy komoly és gondolatébresztő alkotásról van szó.

Címkék: írásos elemzések 

Mission: Impossible - Fantom protokoll - Filmhír

December közepén hazánkba is ellátogat a Mission:Impossible sorozat negyedik része, amelyet a magyar fordítók Fantom Protokollnak keresztelnek el. Bármilyen fura is, ez szerintem sokkal jobban hangzik az eredeti címnél, amely ugye Ghost (azaz szellem) Protocol. A Trailer is egész biztató, egy akciódús, igazi badass mozira számítok, és ahogy látom, a sztori és a látvány is elviselhető lesz. Azonban a produktumban van egy hatalmas nagy kérdőjel, még pedig Brad Bird rendező, aki eddig jószerivel csak Pixar filmek fölött bábáskodott (L'ecsó, Hihetetlen család), érdekes lesz, hogyan tud majd elbánni egy akciómozi direktori munkáival. A főszereplő maradt továbbra is Tom Cruise, akit az eddig megjelent 3 rész alatt már megismerhettük. Azonban most maga mellé kapja Jeremy Rennert és Simon Peget, Én mindkettőjüket bírom, Cruise-t nem annyira.. Kíváncsian várom a December 15.-én debütáló filmet, hiszen az előzmények alapján minden meg van egy tökös akciófilmhez.

 

Címkék: hírek comingsoon 

Review rovat: Lopott Idő (In Time) by Gaben

Sziasztok, íme az első kritikám a blog keretein belül. Szombaton kellett volna kikerülnie, de sajnálatos komplikációk léptek fel, viszont még mindig aktuális... íme a Lopott Idő beszámoló!

De vigyázzatok, a videó megnézésért 3 perc 5 másodperc, plusz áfát számlázok! :P


Címkék: review rovat