Star Weekend: Gary Oldman - Az ötödik elem

 Sziasztok. Folytatódik az Oldman hétvége, ezúttal az 1997-es Az ötödik elem című film lesz terítéken.

A Földet hatalmas veszély fenyegeti: a távoli jövőben egy kapu nyílik meg a Gonosz, és az általunk ismert univerzum között. A sötét bolygó halálos tempóval közelít a modernizált bolygónk felé, csak egyetlen módon lehet megállítani, mégpedig a 4 földi, illetve az ötödik titkos elemmel. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, ugyanis a civilizációt megmentő kövekre Zorgnak (Gary Oldman) is fáj a foga, aki bizony képes a végsőkig elmenni céljának elérésében. A titkos elemről pedig lelepleződik az álca: Ő az univerzum tökéletes teremtménye Leeloo (Milla Jovovich) aki menekülés közben Korban Dallas (Bruce Willis) taxijában köt ki, ezzel kezdődik a versenyfutás a "gonosz" és a "jó" kövekért, illetve az univerzum megmentéséért.

A filmet Luc Besson kezei alól került ki. A híres francia rendező második nagyszabású filmjével hatalmasat durrantott, a 90 millió dolláros kiadások azóta megkettőzött haszont hoztak a számlára. Nem érdemtelen az ekkora bevétel. Besson egy részben egyedi, másrészt viszont egy kicsit áthallásos univerzumot alkotott, de e téren nem lehet panasz. Ahogy a kivitelezésben sem lehet hibát találni. A precízen megkomponált gondolatmenet végig kiegyensúlyozva tárja elénk a tényeket, szájbarágás nélkül.

A végső összkép nagyszerűségének hányadosából nagy arányt vállalt a színészi stáb is. Bruce Willis végig otthonosan mozgott a tőle ekkor már jól megszokott, tipikus akcióhős karakterében, hihetetlen egysorosokat puffogtat végig. Milla Jovovich ekkor még a külső vonásain kívül mást is tudott domborítani: a mára már rossz filmek tömkelegében szereplő színésznőben itt látszott az a bizonyos szikra, ugyan is hibátlanul adja vissza az univerzumot megmentő, titokzatos, mégis vonzó karaktert. Gary Oldman viszont nekem csalódás volt, erőltetettnek, izzadságszagúnak éreztem végig, bár ezt lehet a szinkron rovására kell írnom, ugyan is nagyon rossz magyar hangot kapott, és ezt a helyzet csak súlyosbítja a számomra sablonos karaktere. Aki viszont kellemes meglepetés volt nekem, az Chris Tucker. Ő a tipikus pattogó, humorizáló karakter megformálója, de ezt olyan hiteles arcjátékkal adja elő, hogy sokszor sikerült nevetnem rajta.

Ehhez kapcsolódik a következő pozitívum: A film nagyszerű poénokat vonultat fel, melyek nagyrésze Tuckerhez köthető, de Willis egy-egy jó pillanatban kilökött egysorosa is sokszor üt, és bár nem garantálom, hogy mindenkinek be fog jönni ez a humor, de nekem nagyon tetszett.

Nagy pozitívum még a látvány is, amely hihetetlenül sokoldalú, ugyanis láthatunk többek között gigapoliszokat, a levegőben közlekedő járműveket, űrhajókat, és idegen fajokat is. Ezek mind-mind tökéletesen kivitelezettek.

A film végén egyébként kirajzolódik a mondanivaló is, amely ugyan '97-ben még szavatosnak számított, mára már sajnos lerágott csont, mégsem változtat ez azon a tényen, hogy baromi igaz. Nem szeretnék lelőni semmit, ugyan is a tálalás is nagyszerű.

Összességében egy nagyon jó Sci-fi-vel volt dolgom. Amely 126 percen keresztül tartó szórakozást nyújt, nagyszerűen alkalmazott zenével, látvány elemekkel, illetve szinte hibátlan színészi játékokkal. Ajánlom mindenkinek. 

Címkék: star weekend 

Star Weekend: Gary Oldman - Éli könyve

Sziasztok. Mint ahogy már korábban is írtam, Gary Oldmanre esett a választásotok, így a hétvége főleg róla fog szólni. Az első alanyom a tavalyi Éli könyve lesz.

Az atomháború után csak néhány túlélő jelenti a Földünk népességét. A földfelszín sivár és kegyetlen. Főhősünk Éli (Denzel Washington) nyugat felé tart. Hátizsákjában egy mindennél értékesebb kincset hord, amelynek megóvása érdekében életét is kész feláldozni. Az útja során egy kisvárosba téved, ahol a területet uraló zsarnokkal, Carnegie-vel (Gary Oldman) találkozik. A férfinak Éli könyvére fáj a foga, de természetesen főhősünk nem szándékozik ezt átadni neki, ezért Carnegie csapatával így Éli és Solara (Mila Kunis) üldözésébe kezd.

A filmet Allen és Albert Hughes rendezték. Tőlük korábban csak a Pokolban című film kiemelendő számomra, mivel a tesók filmográfiájának többi tagját nem láttam. Itt azonban egész figyelemfelkeltő munkát rittyentettek össze. A film végig következetes és átgondolt marad, és Én ezt a két direktor munkájának tulajdonítom. 

Az alkotás forgatókönyve kicsit felemás, Gary Whitta első papírra vetett scriptje volt ez. Egyrészről a forgatókönyv elég pörgős és nézőbarát, egy pillanatra sem engedi el a kezünket. Jól adagolja az akciót és a kisebb csavarokat is (nagyobbak nem lesznek, talán csak egy). Viszont van egy komoly árnyoldala is, Whitta minden erejével azon volt, hogy a műfajban fellelhető összes klisét bele pakolja, gondolok itt ilyenekre: a főhősünk fegyverét elveszi az ellenség, és azután azt nézegeti meg hasonlók.

A színészi alakítások szinte hibátlanok. Denzel Washington hozza a nála már megszokott, számomra hibátlan alakítást. Mondjuk elég hálás szerep jutott neki, hiszen a karaktere is nagyon jól megírt. Gary Oldman is nagyot alakít, ez a karakter olyan, mintha rá öntötték volna: tökéletesen adja elő a zsarnokoskodó "kiskirályt" aki a saját maga által felépített szemétdombon próbálja fent tartani a hatalmát. Akiben csalódtam, az Mila Kunis volt. Számomra súlytalan, és izzadtságszagú színészi játékot hozott, amelyre még rátetéz az ártatlan főhősnő sablonos karaktere.

A film egyértelműen legnagyobb piros pontja a látvány. A poszt apokaliptikus környezet nagyon jól adták át, az akció jelenetek is látványosak. A fényképezés lehengerlő: nagyon szép nagy totálokat kapunk a rommá döntött épületekről, és ez már-már nyomasztó hangulatot teremt.

Összességében egy egész jó filmmel van dolgunk, amely szerintem nem tudta átugrani a popcorn mozik határait, ez főleg a néha feltűnő, de annál kínosabb sablonosság miatt van.

Címkék: star weekend 

Nexus - Répafej a főnök

 Sziasztok. Nexus elkészült az Oscar pályaművével, úgyhogy kipostolom. Nagyon jó videó lett, előre is sok sikert neki :)

 


II. filmelemzők Oscarja - Répafej a főnök - by... by Nexus1026

Címkék: 2. évad 

Star weekend, Holnaptól. (Remélem)

 Sziasztok. A kitett szavazást a voksaitok alapján Gary Oldman nyerte, ennek köszönhetően a hétvégét neki szentelem. Ha minden jól megy, akkor holnap kikerül az első írás, viszont nem tudom, helyre jön-e a blog.hu addigra.



Élménybeszámoló - Harcosok klubja by Frog&Sparrow

Sziasztok!

Ezúttal a Harcosok klubja című filmről volt szó. Jó szórakozást!

Frog, eltűntél, úgyhogy kirakom én. Remélem, nem baj.

Címkék: élménybeszámoló 

Dumáljunk Rovat - 1.Adás by Frog,Nexus&Anthony

Sziasztok. Indítunk egy új rovatot, a továbbiakat elmondom a videóban.

Az első adás témái:

-Sorozatok.
-Életünk legjobb ,illetve legrosszabb PC játékai.
-Retro Akcióhősök

Jó szórakozást!


 

 



Címkék: dumáljunk 

Élménybeszámoló-A Tégla by Frog&Sparrow

Egy posttal lentebb még folyik a szavazás a következő Star Weekendről. A döntés a Ti kezetekben. Kérlek szavazatok :)

Címkék: élménybeszámoló