Homeland (1. évad) by danialves

2011 őszén rengeteg remek új sorozatot láthattunk, számomra mégis a legjobb a többek között a Dextert is készítő Showtime kábelcsatorna újonca, a Homeland volt. A sorozat hátteréről tudni kell, hogy egy izraeli széria alapján készült és a szkriptért a 24-ben megismert két író, Howard Gordon és Alex Gansa felelt. A Showtime gyakorlatának megfelelően 12 részes volt az évad, így megkíméltek minket jó pár kitöltő jellegű epizódtól.

A történet alapszituációja: egy amerikai tengerészgyalogos, Nicholas Brody (Damian Lewis) 8 évnyi fogság után előkerül egy terroristabázis elfoglalása során Irakban.  Mindenki hősként ünnepli, kivéve a CIA-nak elemzőként dolgozó Carrie Mathison-t (Claire Danes), aki pont Brody szabadulása előtt kapott egy fülest, hogy a terroristavezér Abu Nazir egy amerikai hadifoglyot a szolgálatába állított. Azonban ez nem elegendő indok bármiféle nyomozáshoz is, úgyhogy Carrie csak egyetlen kollégájával, Saul Berenson-nal (Mandy Patinkin) osztja meg az információt és a saját szakállára kezd el kémkedni Brody után.

A legzseniálisabb az egész történetvezetés szempontjából az, hogy a szereplőkhöz hasonlóan a nézőket is sikerül bizonytalanságban tartani afelől, hogy Brody tényleg terrorista-e. Egyébként is jellemző a sorozatra, hogy nem azzal tartja fenn a figyelmet, hogy folyamatosan pörög és adagolja az izgalmakat (cliffhanger nem is igazán van a részek végén, vagy legalábbis nem annyira kiemelve, mint a Lost-ban mondjuk), hanem ez a feszültség és a színészi játékot adják meg a hangulatot. Utóbbiakért Damian Lewis és Claire Danes zseniális alakítása felel, nem véletlenül jelölték mindkét színészt a Golden Globe-ra idén. A zenére szintén nem lehet panasz, maximum az, hogy néhány helyen a 24-re emlékeztet.

Ami nekem hiányzott a sorozatból, az, ahogy fent is említettem, a cliffhangerek hiánya, hiányoltam az az érzést, hogy a végefőcím után csak ülök, és gondolkozom, hogy mi a fene lesz ebből. (Ettől függetlenül ez két-három résznél így is megvolt, de például az évad átvezetésénél egyáltalán nem.)

Mindent összevetve Homeland bár nem a legtökéletesebb, de egy nagyon jó TV-sorozat, az évadban mindenképpen a legjobb. Aki szerette a 24-et, annak bátran tudom ajánlani, de az évad rövidsége miatt különösebb időpazarlás nélkül tehetünk vele egy próbát.

Címkék: írásos elemzések sorozat szemle 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr123485647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.12.23. 15:46:46

Eléggé összecsapottnak és átgondolatlannak tűnik az írás, ráadásul tele van elírt szavakkal. Szerintem érdemes lenne átolvasni a publikálás előtt!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.12.26. 19:06:10

@Sparrow: Köszönöm az észrevételt, javítottam az "elírt szavakat" (azaz mind az 1 darabot)
A PerfectInsanity minőségbiztosítási elveiért viszont a blog vezetőjeként Frog felel, úgyhogy ilyen jellegű problémákkal tessék őt keresni.
(De ahogy olvastam hasonló kritikáid vannak a Filmdroid-dal szemben is, ebben az esetben viszont kifejezetten büszke vagyok, hogy megütöttem ezt a szintet)