Star Weekend - Quentin Tarantino - Kutyaszorítóban

 

Sziasztok. Folytatom, és egyben befejezem a Tarantino hétvégét, ezúttal az elsző komolyabb alkotásáról, a Kutyaszorítóban c. filmről lesz szó.

Egy 6 fős bűnöző csoport rablást tervez. A "merénylet" egy gyémántkereskedő helyre irányul, amelyben valószínűleg csiszolt gyémántokat tartanak. Azonban az akció balul sül el,  hiba csúszik a számításaikba, hiszen egy besúgó volt közöttük. A cselekmény érdemi része a rablás utáni történésekre koncentrál, ekkor tudjuk meg az akció körülményeit, és a szereplők körül lévő ködfátyol is tisztulni kezd.

Mint már a felvezetésben említettem, ez volt az első komolyabb filmje Tarantinonak, azonban akkoriban ezt sem kísérte megfelelő mértékű elismerés,azonban jelenleg a filmrajongók körében mérhetetlen sikereket arat a film, ennek köszönhetően mára már kultusz státuszba lépett. Sokak megkockáztatják azt is, hogy ez a Tarantino-éra legkiemelkedőbb filmje. Ezzel vitatkoznék, számomra a legkiemelkedőbb mozija a Becstelen Brigantyk. De lássuk csak, miért sem ez a legjobb szerintem.

A rendezés ismét tökéletes, ahogy a szkript is. Azonban mindkét dolgot nyersebbnek éreztem, mint a későbbi Tarantino filmeknél. Ezt nem az jelenti, hogy a direktori munka vagy a forgatókönyv rossz lenne, egyszerűen csak elmarad számomra az eddig a mestertől látott filmeknél alkalmazottaktól. Azonban a szövegkönyv zseniális. Tökéletesen megírt, ami egy kamaradrámánál nagyon is mérvadó. Hihetetlen feszültséget képes képezni egy-egy monológ, vagy beszólás. 

Nagyon tetszettek a karakterek is. Nagyszerűen megformált, és változatos jellemeket kapunk. Nekem kifejezetten bejött a szereplőket körülvevő titkolózás is, amely még feszültebbé tette a filmet, és plusz pont még a főhőseink elnevezéséért, hiszen itt színekről nevezték el egymást. (Alá Exam, amely valószínűleg ebből a filmből merítette ezt az ötletet).

Viszont a legnagyobb pozitívum a filmben a színészi játékokban rejlik. Amelyek hatalmasak. Az összes fő- és mellékszereplő hibátlan alakítást nyújt, külön kiemelendő Michael Madsen, aki elképesztően alakította a kiszámíthatatlan pszichopatát. (Mellesleg az Ő táncolós jelenete teli találat volt). Meg kell említenem Tim Rothot is, akit én egyre jobban bírok. Anno a Hihetetlen Hulk-os írásomnál azt hangoztattam, hogy a Hazudj ha tudsz! miatt nem kedvelem őt. Azóta viszont 180 fokot fordult a szememben, hiszen az említett tv sorozatot is nézem, valamint itt is kifogásolhatatlan.

Ami viszont szerintem negatívum volt itt, az a Tarantino védjegyének számító fejezetekre osztás. Nem éreztem itt ennek a lényegét, a rövid periódusokra osztott történetvezetés valahogy itt még kiforratlan volt. De ez teljesen érthető, hiszen ez volt a tarantinói filmek első mintapéldánya.

Összességében egy kiemelkedő film lett a Kutyaszorítóban, amely joggal került a kultuszmozik közé. Bármennyire is jobbnak tartom a többi Tarantino filmet, el kell ismernem, hogy sok más alkotást ( műfajon belül) is maga mögé utasít, és 1 óra 40 percig a székhez láncol, mivel izgalmas, feszült, és nem utolsósorban szórakoztató.

 

Címkék: star weekend 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr893290043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.10.09. 21:43:13

Remek írás lett, a véleményeddel pedig csak egyetérteni tudok!