Az Élet fája - "Filmhír"

Ma egy különleges filmhír posztot olvashattok, hiszen egy már külföldön korábban megjelent produkció közeleg a magyar mozik felé, ez nem más, mint a 2011-es Élet fája. A filmet már volt szerencsém látni (hamarosan egy kritikát is olvashattok róla a blogon), és azt ajánlom mindenkinek, hogy tegyen vele egy próbát. Értesüléseim szerint, jövőhét csütörtökön vagy pénteken láthatjuk nagy vásznon Terrence Mallick nagyszabású, Cannes-i díjat nyert alkotását (Valószínűleg a művészmozik fogják műsorra tűzni). A film szerintem az idei év legjobbjai között foglal helyet, nagyon szép alkotással van dolgunk. Íme a trailer:



Isten haragja (Frailty, 2002) -by Power

Létezik-e maga a gonosz? Vajon valóban ott lakozik mindenkiben egy démon vagy ezt csak azok mondják, akik hisznek benne? Az Isten haragja című film ezen kérdésekre nem ad választ, viszont cserébe élénken foglalkozik a témával, több-kevesebb sikerrel.

A történet szerint egy férfi (Matthew McConaughey) bemegy a rendőrkapitányságra azzal az állítással, hogy tudni véli ki az "Isten keze" néven elhíresült sorozatgyilkos, aki régóta rettegésben tartja a környékbelieket. A férfi szerint a gyilkos nem más, mint az öccse. Eleinte a rendőrfőnök kételkedik, de a titokzatos férfi egy hiteles történetet kezd el felvázolni egészen a gyerekkortól kezdve.

Az alapsztori szerintem kifejezetten jó. Ugyan hátast nem dobtam tőle, de kellően felkeltette az érdeklődésemet, aminek viszont hátránya is van. Hiszen talán a várakozásaimnak köszönhetően eléggé felemásra sikerült a film.

A film az elején kellően le is tudja kötni a figyelmet, ami aztán egy hullámvölgyben teljesedik ki. Néha az volt az érzésem, mintha Bill Paxton rendező kezéből időnként kicsúszott volna az irányítás. Meglehetősen izzadságszagú volt a film, sokszor éreztem azt, hogy a forgatókönyvírónak nem volt több ötlete kvázi eléggé lineáris. De többségében inkább olyan részek uralkodnak a film alatt, amik lebilincselő hatással lehetnek a nézőre.

A színészi játékok talán a film legnagyobb kulcspontjai. Bill Paxton -aki a rendezés mellett eljátszotta a testvérpár édesapját- mellett Matthew McConaughey is a várakozásaimnak megfelelő teljesítményt nyújtott. Visszaemlékezve talán nincs is olyan színész, akinek az alakításával gondok lettek volna.

Hangulatilag viszont a film nálam nagy csalódás volt. Ugyanis amikor komolynak akart tűnni a film, akkor sajnálatos módon előbb tört rám a röhögésérzet, de hazudnék ha azt mondanám, hogy ezek a jelenet mindegyike rossz lett volna. Én egy kis horrort is hiányoltam a filmből, amiből sajnos csak minimális dózissal kaptunk a készítőktől. Talán ennek köszönhetően tűnt egy-két pillanat nevetségesnek. Viszont thriller lévén ez a film is tartogatott egy nagy csavart. Ami az igazat megvallva nem sikerült rosszra, de az edzettebbek könnyen kitalálhatják kb. a játékidő felénél. Valójában egy nagy svédcsavart kapunk az arcunkba, tehát a fordulat fordulatának a fordulatát láthatjuk, ami jelentős mértékben összezavart engem (és sok más nézőt is).

Az Isten haragja egy olyan film, ami precízebb munkával kiemelkedő thriller is lehetne, így viszont nálam csak egy erős közepes. Vannak jó és rossz pillanatai egyaránt. De talán inkább a pozitívumok vannak többségben. Simán nézhető szerintem. Nem akarom ösztönözni az embereket, hogy mindenáron nézzék meg, de másfél órát nyugodt szívvel rá lehet szánni.

 

Címkék: írásos elemzések 

Megújul a Perfect Insanity

Sziasztok!

Mint láthatjátok, a blogon ismét nagy változások történtek. Théoval sok szenvedés után hoztuk létre a designt, amely szerintem sokkal jobban néz ki, mint elődjei. Kérjük írjátok meg a véleményeteket az új designról. Reméljük sokkal profibb, és felhasználóbarátabb lett, mint az eddigiek.

Jó nézelődést!

Véleményeteket várjuk kommentekben. A képek és a videók igazítását még intézzük, így lehet olyan, hogy kilóg ez-az a bejegyzésekből! 



Frog - 30 perc, vagy annyi se

https://m.blog.hu/ja/jason009/image/30-minutes-or-less-2011__www_kepfeltoltes_hu_.jpgSziasztok. Ma kb. lejár a 2 hetes szünetem, és úgy gondolta, újult erővel térek vissza blogolni, mégpedig a mai írásos kritikámmal, a 30 perc, vagy annyi se című, idei vígjátékról.

Nick (Jesse Eisenberg) pizzafutárként tengeti mindennapjait. Élete teljesen átlagos, utálja a munkahelyét, és csak egyetlen igazi haverja van, Chet (Aziz Ansari), aki tanár a helyi iskolában. Azonban főhősünk élete egy rutin fuvarral teljesen megváltozik, hiszen az apját megölni készülő Dwayne ( Danny McBride) és barátja Travis (Nick Swardon) egy bomba mellényt helyeznek rá, és bankrablásra kényszerítik..

A filmet Ruben Fleischer rendezte, aki 2009-ben tette be a lábát, a méltán elismert Zombielandel. A direktor első munkája fergetegesen sikerült, nagyszerű poénokat és jeleneteket is tartalmazott. Ebből kifolyóan én már nagyon vártam az idei filmjét, ami sajnos számomra csalódás volt.

Ennek 2 főbb oka van: A film baromi rövid, mindössze 86 perc, stáblistával együtt. Ez nem lenne gond, ha a forgatókönyv nem lenne ennyire túlsűrített: kapunk autós üldözést, bankrablást, szerelmi szálat, bunyót, veszekedést, stb.. azonban ezek annyira összecsapottak, hogy hihetetlen, sajnos mindegyik jelenet nagyon felületes.

A  másik nagyobb hiba az elcsépelt poénokban rejlik. Annyira sablon mindegyik, hogy hihetetlen. Kis túlzással egyetlen eredeti mozzanatot sem tartalmaz a film, ez különösen az irritálóan erőltetett bérgyilkosnál, és "főgonoszaink" (Dwayne és Travis) karaktereinél jön elő.

http://filmbuzi.hu/files/2011/30-minutes-fp.jpgAzonban a felületesség , és ötlethiány ellenére a film igen is nézhető, sőt, képes egy erős közepes szintet elérni. Ezt a színészi játékokkal éri el: Jessie Eisenberget nagyon bírom, és itt is tipikus telitalálat volt erre a nyominger pizzafutár szerepre, ahogy társa, Aziz Ansari (aki amúgy elsőfilmesként játszik itt) is beleillik a hisztis tanár jellemébe. Danny Mcbride meg szokásához híven ripacskodik, viszont ez a tahó stílus rohadt jól áll neki, és az idióta dialógusaik is megfelelőek.

A 30 perc, vagy annyi se egy teljesen közepes, ebből kifolyólag feledhető alkotás lett. Igazából a játékidő alatt szórakoztat, de egyetlen eredetim, vagy maradandó pillanata nincs, ettől függetlenül kellemes kis alkotás lett.

Címkék: írásos elemzések 

Játékbarlang: Nyereményjáték!!!

Sziasztok. Mivel szoros kapcsolatban állunk a Játékbarlang bloggal, így kérésükre kirakjuk ide is, a karácsonyi nyereményjátékuk felhívását:

"Az ünnepek közeledtével szeretnénk egy kis versenyre invitálni titeket. A feladat egyszerű, a Játékbarlang 2. évaddához szeretnénk, ha intrót készítenétek. Az intró állhat külön játék vagy filmes jelenetekből, de akár keverhetitek is a jeleneteket, lévén, hogy mind a két műfajjal foglalkozunk."

További infókat a nyereményjátékról itt kaphattok. Sok sikert, és minél több jelentkezőt kívánunk a versenyre!



Közös filmnézés: Barney nagy kalandja (3.rész)

Címkék: közös filmnézés v4