Majmok Bolygója - Lázadás by Gaben

A kritikából eredetileg videót csináltam volna, de a Power Directornak más tervei voltak, ezért kénytelen vagyok prezentálni első írásos kritikámat a blogon:

http://deskofbrian.com/wp-content/uploads/rise-of-the-planet-of-the-apes-banner-poster.jpg

Majmok Bolygója - Lázadás vélemény: 

A 6 részt és egy rebootot megélt Majmok bolygója univerzumban volt egy dolog, amit sose értettem. Nevezetesen, hogy a közeljövőben adottak ezek a génkezelt, felokosított maroknyi létszámú emberszabásúak, akik leigázzák a kézifegyverek egész armadájával és nem kevés tömegpusztító fegyverrel megáldott embereket. Aki bármiféle hasonló megmagyarázásra vár, mint én, annak csalódnia kell ugyanis a történet csak San Franciscora vonatkozik.

Apropó történet. Will Rodman egy kémikus, aki apja Archeimer kórjától motiváltan meg akarja találni az agyi sejtek regenerálódását biztosító elixírt. De első kísérletével elég nagy galibát okozva megszán egy kis majmot, akit hazavisz és, mint otthoni projektként neveli. Persze kiderül, hogy ez a majom okosabb az átlagembereknél és remélem nem spoilerezek, mert ezt már az első pillanattól tudja mindenki, de ő lesz a majomlázadás vezére.

Nem tudom, lehet csak nekem tűnt fel, de az eleje bitangul Pókember hangulatot áraszt. A képi megjelenés, a lakhelyül szolgáló ház, a kertváros, a kutatólabor, a génkezelt állatok és még James Franco is klappol. Komolyan már azt vártam mikor bukkan elő Tobey Maguire azzal az idióta vigyorával.

Amúgy alakítások terén nem rossz a film. Franco hozza a kötelezőt, Tom Felton is elemében volt a Harry Potter sagában már jól begyakorolt szemét kis görcs karakterben, Freida Pinto meg olyan súlytalan, hogy az hihetetlen.

Lehet SPOILERes:jelöld ki, hogy elolvasd A másik dolog, hogy tele van a film eszméletlenül nagy banális hülyeségekkel. Hogy van az, hogy felokosított majmok fél karral kitépnek egy kresztáblát a földből és elhajítják 50 méterre, meg képesek mindenféle nekifutás nélkül 20 métert ugrani és még akkor se lesz semmi bajuk, ha átfutnak az üvegablakon. Emlékeztetnék mindenkit, hogy ezen majmoknak csak az agya volt kezelve. Meg be ne adja már a film, hogy a majmok egy palacknyi okosító gázt beszívnak és már másnapra már megkapjuk az evolúció következő lépcsőjét, meg a szerencsétlen arc, véletlenül egyszer belelélegez a gázba, majd két hét múlva már holtan találják. No meg gondolom a majmok biztos osztódással szaporodnak, mert az állatmenhelyről kiszabaduló kb 30 majomból, hogy lesz utcákat elárasztó több száz fős horda.VÉGE

Mindezek ellenére a film mégis tetszett. Ki kell emelni a nagyszerű CGI majmokat, amik remekül néztek ki és iszonyat hatásos gesztusaik voltak. Mondjuk, ha rájuk zoomoltak már szembántóan rondák voltak, de ezt csak ritkán lehetett észlelni. De amiben ez a film igazán erős, az az érzelmek megjelenítése, mind majmok mind emberek részéről. A főmufti majom, azaz Cézár átállása is ésszerűen van megcsinálva. Nem úgy, mint mondjuk az új Star Wars trillógiánál.

http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2011/06/Rise_of_the_Planet_of_the_Apes-181.jpg

Másik nagy pozitívum, hogy a majmok részéről nem erőltetik a beszédet. Egyedül Cézár szólal meg, de ez 5 szóban ki is merül és nem használják túl sokszor. Érdekes, itt tudtak mértéket tartani.

Mindent egybevetve, habár a film nem igazán pörgős, össz-vissz egy akció jelenete van, végig leköti az embert és elsiklik a nézése közben a már említett hibák felett. Tehát én mindenképpen ajánlom ezt a most DVD-n megjelenő művet(még ha nem is tűnt úgy).



A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr933500436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.12.28. 09:35:22

A Pókemberre hajazó dolgot az amerikai filmek háromnegyedére elmondhatnád, hiszen így néz ki egy amerikai kertváros. Mellesleg szerintem Tobey volt messze a legjobb választás arra a szerepre, de ez most nem ide tartozik.
A meg, hogy a majmok erősek... Hát még jó hogy. A gorillák és a csimpánzok az emberi erő többszörösével rendelkeznek, ebben nincs semmi hülyeség. A színészi játékoknál fájó, hogy nem tértél ki John Lithgowra, aki magasan a legjobb alakítást nyújtja a gárdából.
Összességében a kritikán látszik, hogy igyekszel minél hozzáértőbbnek tűnni, és idővel ez valószínűleg ki is fizetődik, viszont egyelőre egy kicsit sok volt a fölösleges kötekedés ebben az írásban. De hajrá továbbra is, várom a következő videódat. Remélem TOP10 - es lesz, mert a múltkori nagyon jó volt.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.12.28. 12:49:22

@Sparrow: A csimpánzok soha sem voltak sokkal erősebbek, mint az emberek, csak egy kevéssel. Amúgy szerintem a csimpánzok méretét sem találták el megfelelően, mert a legtöbbjük ember méretű, holott a valóságban maximum 120 cm-ert érnek el.

Ezektől függetlenül szerintem a film baromi jó, igaz kicsit más nyújt, mint a trailer alapján várhattuk, de nekem pont ez volt a legnagyobb pozitívum.

Gaben, első írásos kritikának ez igencsak jó, csak éreztem benne egy kis összeszedetlenséget, felületességet.

Gaben No.1 2011.12.28. 13:17:08

@Sparrow: A Pókemberrel való hasonlóságot nem csak a kertvárosra, hanem a fényképezésre meg hasonlókra értettem. Tobey-val nekem nem igazán volt bajom, sőt még jó is volt, csak attól a bizarr vigyortól a hátamon feláll a szőr.
Meg ne viccelj már velem, hogy ha egy csimpánz, amúgy nem tud kitépni egy lámpaoszlopot a földből, akkor attól, hogy okosabb lesz miért tud?
Elnézést, kárpótollak most: Lithgow tényleg a filmben a legjobb volt, de a karaktere is a szérum hatására elég hirtelen gyógyult vagy éppen épült le. De azért annyira fontos szerepe nem volt, hogy külön megemlítsem.
Kösz a véleményt, és örülök, hogy legalább a top10-es videóm tetszett.

@FroG: Hát igen, látszik, hogy az első írásos kritikám, mert eléggé úgy tűnik mintha szívből utálnám a filmet, holott nem, sőt egy jó filmnek tartom. Csak ha nem gáncsolják ki az alkotók saját magukat, vagy még egyszer elolvassák a scriptet, akkor több lehetett volna ennél.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.12.31. 16:10:46

Én is megnéztem, szvsz hihetetlenül jó volt, egy-két dologra reagálnék:
@FroG: a csimpánzok 1.7 m magasak és 70 kilósak, most néztem meg wikipedián :)
Egy gorilla meg 200 kilós, szóval simán el tudok képzelni róla jó pár olyan dolgot, ami a filmben is volt.

@Dj G@ben: a spoileres rész utolsó mondatára ott van a filmben a válasz, de a számadataid is túlzóak. Ezen felül én is osztom FroG véleményét a kritikáddal kapcsolatban.