Frog - Rémálom az Elm utcában (2010)

 Mindig is bírtam a 80-as évek horrorjait, ebből adódóan a Rémálom az Elm utcában-t is, de szigorúan csak az első részét. Valami nagyon megfogott abban a filmben, talán Freddy elképesztően jó karaktere, vagy Englund ehhez társuló játéka.. nem tudom. Tehát az előjelek adottak voltak ahhoz, hogy érdekeljen a klasszikus 2010-es remakeje, azonban bár csak ne néztem volna meg..

A történet kvázi előzménysztoriként próbál helytállni, meg ismerjük Freddy Kruger első áldozatait, és múltját is. A sztori középpontjában egy főiskolai (vagy középiskolai?) társaság áll, amely tagjait rémálmokkal küszködnek. Álmaikban egy csíkos pulóveres, ujjai végén karmot viselő, összeégett arcú férfit látnak, aki később életükre tör, és alvás közben igencsak megnyirbálja a társaság jó néhány tagját. Két főhősünk, Nancy (Rooney Mara) és Quentin (Kyle Gallner) megpróbál fényt deríteni a rejtélyes férfi kilétére, és arra, mit akar tőlük. Azonban amit találnak, arra egyikük sem számított..http://2.bp.blogspot.com/_3ZQZsEBeNpI/S-q_ydj03pI/AAAAAAAABrM/6uCvVa1aySU/s1600/photo_17_hires.jpg

A filmet a mai napig elsőfilmes Samuel Bayer rendezte, aki ezelőtt a produktum előtt csak videóklippeket dirigált. Ez meg is látszik a filmen, ugyanis olyan mértékű rendezői dilettantizmus lelhető fel benne, hogy az a pofátlanság határait súrolja. A forgatókönyv sem ér egy lyukas garast sem, ugyanis a Wesley Strick és Eric Heisserer által jegyzett szkript annyira kapkodó, és olyan sokat akar magából kihozni, hogy végül az ellenkezőjét érik el, és teljesen suta, idióta történetvezetést kapunk, amely tele van fekete foltokkal azonban üresjáratok szerencsére nincsenek.

Azonban egy slasherben (már ha ez az) nem is ezek a legfontosabb tényezők, hanem maga a gyilkos, jelen esetünkben Freddy, aki talán a legnagyobb gyenge pontja a filmnek. A korábbi nagyszerű karakter lebutított mását próbálják átadni, amely Jackie Earle Haley színészi játékával, az elképesztően irritáló beszólásaival, és a rendkívül ízléstelen maszkkal kiegészülve bazári bohóccá változik. Mondanom sem kell , hogy rendkívül pofátlan volt ennyire idiótára csinálni a korábbi filmek legendáját..http://www.schlockmania.com/wp-content/uploads/2010/05/NES10-07.jpg

Főhőseink nagy része is felületes, egyikőjüknek sem tudtam szurkolni, főleg úgy nem, hogy a stáb szűksége ellenére olyan gyorsan hullanak az emberek, mint a Fűrész széria utolsó két filmjében. Ez egy újabb szög a film amúgy is jól lezárt koporsójában.

Azonban egy-két pozitív fellelhető azért: például a nagyszerű fényképezés elismerésre méltó, tényleg szép színezést kapunk, ami sajnos az utolsó horror hangulati szikrát is kiöli a filmből. A zenék és a film tempója is kielégítő, az biztos, hogy unatkozni nem lehet rajta.

Összességében a film egy iszonyú suta próbálkozás a Rémálom franchise újraélesztésére, amely önálló filmként akár még szórakoztató is lehetne. Azonban a film pörgőssége és a szép fényképezés ellenére Freddy "karaktere" és a színészi játékok gyengesége (talán a két főszereplő volt csak minimálisan elfogadható) abszolút megássa a sírt a filmnek, amelybe végül a lezárás dönti az alkotást, amely annyira sz@r, hogy csak mosolyogni tudtam rajta.

Címkék: írásos elemzések 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr513481735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.12.22. 11:08:33

Kifejezetten szórakoztató film, Haley játéka pedig pazar.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.12.22. 12:53:47

@Sparrow: Biztos hogy ezt nézted? Haley gyakorlatilag semmit sem csinál, a "nagyon" csúnya nézésén kívül. Azt hallottam a magyart a szinkron még jobban lehúzva, szerencsére angolul néztem.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.12.22. 12:56:41

@FroG: ettől függetlenül, lehet megnézem...max röhögni jó lesz :D

Rozmár Úr · http://rozmarkodjunk.blog.hu/ 2011.12.22. 21:59:57

Ohh, már emlékszem... Édesapám szerepelt volna az legeslegelső filmben, egy titokzatos arcú darabolósgyilkost alakított volna, csak annyira gonosszá tette a szerep,hogy csupán a nézése,és a vigyora is elég volt ahhoz,hogy valaki csak úgy "feldarabolódjon". A forgatás alatt ezért mindig egy vödör volt a fején, nem nézhetett senkire, nem kommunikálhatott senkivel.
Egyszer,mikor unalmában rá akart gyújtani, kiderült,hogy a vödörben előtte benzint tároltak,majd az egész fejére húzott vödör úgy ahogy van, felgyúlladt. Innen tehát az égett arc. A rendező ezt soha nem ismerte el, túl nagy árat kellett volna fizetnie Édesapámnak, inkább lecserélte,és egy másik színészre váltott, viszont az égett arcott megtartott,hátha így félelmtesebb... Pff..

Rozmár Úr · http://rozmarkodjunk.blog.hu/ 2011.12.22. 22:02:50

Öhm..Félreértés ne tessék, Édesapám arca azóta már regenerálódott!

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2011.12.26. 16:49:48

Egyetértek ez egy kaki, hogy finoman fejezzem ki magam...
Tavaly nyáron láttam, viszont annyi maradt meg bennem a filmről mára, hogy szar.... bár lehet, hogy jobb is, hogy nem sejlik fel előttem semmi más:D