Elah völgyében (In The Valley of Elah) by danialves

 Ez a 2007-es alkotás nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a háború borzalmait és tragikumát mutassa be, úgy, hogy egyáltalán nem háborús színtéren játszódik.

A film egy nyugdíjas katonai nyomozó (Tommy Lee Jones) történetét meséli el, akit egy nap felhívnak, hogy az 1 hete Irakból hazatért fia eltűnt a bázisról. Természetesen korábbi tapasztalatainak köszönhetően kezébe veszi a nyomozást, de ebben segítségére lesz egy, a társai által lenézett, de ambiciózus detektív (Charlize Theron), aki sikeresen küzd meg a rendőrség-katonaság érdekellentétekkel. Azt kell, hogy mondjam, hogy bár a film fő történetszálát maga a nyomozás adja, a lényeges történések a katonák visszaemlékezéseiből bontakoznak ki, amelyekből kiderül, mik történtek Irakban hazatértük előtt, és hogy bizony az eltűnt fiúnak is volt egy-két sötét titka.

Bár nem egy pörgős filmről van , a feszültséget remekül adagolják, pont mire lankadna a figyelmünk,  előkerül egy újabb nyom a nyomozásban. Ezen felül Paul Haggis rendező-forgatókönyvíró a garancia arra, hogy az Ütközések c. filmjéhez hasonlóan egyetlen kényes téma sincs felületesen érintve. (Na meg arra is, hogy jó filmet láthatunk.) Neki az akkor még teljesen újonc és ismeretlen Mark Boal (aki 3 év múlva Oscart kapott a Bombák földjén-ért) segített be a szkript megírásába. 

A színészeknél a történethez hasonlóan nem a főszereplőkre kell fókuszálni (Tommy Lee Jones ex-katona szerepének köszönhetően nagyjából csak pókerarccal látható), hanem inkább a mellékszereplőkre, akik bár szintén katonák, de ők adják a film érdekes karaktereit.

Ebben a filmben tehát rengeteg különböző réteg van: egyrészt krimiként is remekül megállja a helyét, másrészt egy új megközelítést mutat az iraki háborúról, viszont a beépített kisebb (akár csak egy jelenetnyi) történeteknek köszönhetően rendkívül életszagú alkotás is lett. De az Elah völgyében igazi ereje az utolsó jelenettel beteljesedő mondanivalója.

Címkék: írásos elemzések 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr843305488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.