Star Weekend: Kevin Spacey-Közönséges bűnözők (+ bemutatkozás)

Sziasztok! Power vagyok a Powermovies blog főszerkesztője és immáron a Perfect Insanity blog legújabb tagja! A filmes ízlésemet illetően nem vagyok válogatós, mindenféle műfajra vevő vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy minden filmet imádok. A PI-s munkásságomat illetően tőlem írásos kritikákat és videókat várhattok. De lássuk is a Kevin Spacey Star Weekend első alanyát, Bryan Singer 1995-ös krimijét, a Közönséges bűnözőket.
 

A film középpontjában Verbal Kint (Kevin Spacey) áll. Igazi kisstílű bűnöző, egyben egy hajószerencsétlenség tűlélője. Négy bűntársa odaveszett, ezért a rendőrök csak Kintet tudják kihallgatni az előzményekről, amelyek a később kialakult hajós tragédiához vezettek, mely eseményért az öt bűnöző vonható felelősségre. A bűnözői csoport egy névtelen megbízást kapott, hogy tegyenek el láb alól egy ismeretlen, félelmetes alakot, Keyser Soze-t. Akkor még nem tudták, hogy ez a megbízás a halálos kimenetelű hajós katasztrófához vezet majd.
 

A történet kicsit komplikáltnak tűnhet, de a két idősíkon futó cselekményszál nem hagy az emberben kérdéseket. Mindenre megkapjuk a választ és nem találjuk szembe magunkat a logikai bakik széles armadájával. Hiszen a Közönséges bűnözők egy rendkívül okos és jól összerakott film, amihez egy zseniális csattanó is párosul a befejezésnél. És legyünk őszinték, ennél a filmnél bizony a forgatókönyv az egyik legkiemelkedőbb pozitívum. Ezt a kijelentést mi sem támasztja alá, mint a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar szobrocska.
 

A színészi alakítások ragyogóak. Itt mindenki, de tényleg mindenki remek színészi előadást tudhat magáénak. Az öt bűnözőhöz még a kiváló karakterkidolgozás is hozzátartozik, itt tényleg mindenkinek megvan a maga egyénisége. Elég csak annyit mondanom, hogy Kevin Spacey ezért az alakításáért 1996-ban Oscar-díjat is nyert, amivel maximálisan egyetértek. Elképesztő mimika, hibátlan arcjáték, komplex karakter.
 

A 2 Oscar mellé én szívem szerint harmadikként hozzácsaptam volna a legjobb vágásért járó díjat is. Az idősíkbeli ugrálások nagyon jól meg lettek oldva, végig követhetőnek fenntartva a cselekményt. Viszont a vágás a film végén üt hatalmasat, amikor a készítők a már említett csattanót tálalják, amihez a remek zene is passzol. Ez a hármas olyan jelenséget alkot együtt, ami a filmtörténelem egyik legnagyobb jelenete.
 

Számomra a Közönséges bűnözők egy ízig-vérig tökéletes film, amiben egyszerűen képtelen vagyok hibát találni. Zseniális csattanó, remek színészek, profin kidolgozott karakterek, idézhető monológok tucatjai. Ezek azok az összetevők, amik a Közönséges bűnözők című alkotást ilyen fantasztikussá, feledhetetlenné teszi.
 

Címkék: star weekend 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr313268524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.09.30. 21:53:49

már nem tudom ki mondta, hogy Kevin Spacey-nek nincs rossz filmje, de igaza volt
Egyébként melyik filmjei lesznek még a star weekendben?

Gaben No.1 2011.09.30. 22:26:35

@danialves: khmszupermanvisszatérkhm

Amúgy nekem a két kedvenc Spacey filmem az Amerikai szépség és a Kecskebűvölők (bár az utóbbi nem miatta) ;)

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.10.01. 02:04:01

Jó kis írás!
A film nálam nem ütött, sokszor vontatottnak és unalmasnak találtam. Lehet az az oka, hogy túl sokat idézték, a '90 - es években biztosan nagyobbat csattant volna. Nálam abszolút közepes film. A színészi alakítások viszont jók benne, a forgatókönyv is megfelelő, csak túl sokat használták már fel később (szerintem).

Az Amerikai szépség mellesleg ugye lesz? :D

Death/Mortis 2011.10.01. 10:37:34

@Bruse: Nem hagyná ki, hiszen az a film mégiscsak Mr. Spacey karrierjének a csúcsra járatása.

Érdekes, bár kicsit rövid. Erről a cselekményről lehetett volna még írni spoiler-mentesen.
Nálam nem ütött akkorát a csattanó( igen, valószínűleg a sok későbbi mozgókép miatt, amik ezt másolták), de elismerem, hogy ötletes. A játékok nem parádésak(kivéve ugye 'kripli' barátunkat), de minden tekintetben helytállnak( az viszont igaz, hogy mocskosul jól meg lettek írva a karakterek).
Én a helyedben még megemlítettem volna a madzsar-kötődést. Jót mosolyogtam miatta. :)