The Week of Undeads – 9-es terv a világűrből

Frog eddig igazi, kőkemény zombifilmeket mutatott. Nos, én valami mást hoztam. Egészen mást. Valamit, ami a zombi kultusz születésekor érkezett el. Valamit, amiben űrlények és zombik egyaránt vannak, valamit….amit a világtörténelem legrosszabb filmjének választottak.
 
Nevezzetek komolytalannak, de ezt nem lehetett kihagyni. 1959-ben Edward D Wood Jr.-nek az pattant ki a fejéből, hogy : „srácok, forgassunk egy filmet ufókról és élőholtakról”. Na, a sztori kb. ennyire komplex. Röviden vázolom. Az űrlények (akik emberek selyemingben) azt találják ki, hogy a halott emberekből agykontroll segítségével zombikat csinálnak, és ezzel meghódítják a Földet. Ami a 9-es terv. A borító frappáns kérdésével reagálnék. Mi van az előző 8 tervvel? Lényegtelen, mert ez a film olyannyira nem veszi komolyan magát, hogy…nos, nehéz leírni. A filmben szerepel az igazi Drakula, Lugosi Béla(!!!), Vampira (korai vámpírfilmek fő vámpír-istennője)…szóval, ez most vámpírfilm is? Nem, ők ketten az élőholtak vezetői. A filmben ez miért nem hihető? Mert 100%, hogy a korábbi filmjeikből való jelmezeket vették elő, de a színészi játékukat nem igazán hozták magukkal. Tény, a borzalmas magyar szinkron csak tetőzi ezt. Kik szinkronizálták? Nos, a castinglistából idézve „Tóth József, anyagbeszerzés ; Kiss Andrea, titkárnő”…igen, tök amatőrökkel. Az érzelemmentes szinkron nemhogy elvárható, hanem halálbiztos. Ezek után mit lehet tenni, mint tovább nézni a filmet. A jelenetek annyira összeszedetlenek és bugyuták, hogy az valami hihetetlen. Srácok, nem azért, de ki készít kartonból sírkövet? Elmegy mellette az adott szereplő és a sírkő beleng(!!!). Nézzünk más effektust. Az ufók űrhajója, két egymással szemben összehegesztett cintányér, és egy jeleneten belül a napszakok vágásonként változnak. Érdekes? Nem. Ciki? Mindenképp. Aláírom, 1959, de ez a film a korát, simán alulmúlja!

Vegyük a hangulatot, ami maximum a jeleneteken való röhögéstől jó. Nem vesszük komolyan az élőholtakat, a vámpírokat,, az ufókat meg pláne nem. Ezt már a korában rossznak tartották, és ha ma kellően kegyetlenek vagyunk, akkor simán viccnek tartjuk csak az egészet, vagy paródiának. Vegyünk pár, korai filmet. Casablanca. Akkora hangulata van, hogy hihetetlen. Hitchcock művek, a világ filmgyártásának remekei. Ez…ez meg vicc.

A képi megjelenítésre azt mondom, hogy a kornak sem feltétlen megfelelő. Sablonos és gyenge díszletmunka, amit csak a hülye „napszakváltozás” zavar jobban. Hülyén néznek ki a jelmezek és az egész ami körülveszi. Archív felvételeket raknak be, az ufók elleni harchoz a háborúból. A vaktöltények és a gagyi petárdák valami rémesek.

Hangokra már rátértem, és nincs is igazából mit taglalnom vele kapcsolatban. A szinkron egyszerűen rossz és maga a film hangjai, zenéi is gagyik. Ezek után megérte megrendezni ezt a filmet? Igen. Azért biztos, hogy jót derüljönk a kor legrosszabb rendezőjének választott Wood munkásságán. Szegény Lugosi a film felvétele közben meghalt, ezért egy ott dolgozó masszőr (!!!) ugrott be helyette, pár fennmaradó jelenetnél. A maszkmesterek gyengusok voltak, és szegény Vampirella egy gumibabára hasonlít, a zombifelügyelővel együtt.

Szóval, miért ezt a filmet választottam? Mert erre egyszerűen szükség volt. Ki kellett raknom, látnotok kell. Élőholtak, űrlények és vámpírok. Nyami…egy percig se vegyétek komolyan. 
Címkék: írásos elemzések week of undeads 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr913251731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.