The Week Of Undeads - A Horda

Sziasztok. Folytatódik a Zombi hetünk, ezúttal a 2009-es francia horror, A Horda lesz terítéken.

https://m.blog.hu/fi/filmdroid/image/peter/horde/hordeposzter.jpgEgy korrupt zsarut holtan találnak egy elhagyatott gyártelepen. Társa bosszút esküszik, hiszen a férfi feleségével együtt meggyőződtek arról, hogy a városban uralkodó maffiacsalád, a Markudi família áll a brutális haláleset mögött. A zsaruk felkerekednek, hogy megbosszulják bajtársuk halálát, azonban vérgőzös hadjáratuk kicsit sem úgy záródik, ahogy arra gondolni mertek volna, hiszen az épületben, ahol a gonosztevők bújnak meg, zombik is tanyáznak, sőt, az egész várost el lepték. Kis csapatunknak össze kell fogniuk a közellenségeikkel azért, hogy megússzák ezt a "kis" kalandot.

A francia horrorokról eddig konkrétan nem alkottam véleményt. Ennek legfőbb oka az, hogy ezen kívül még egyetlen ilyen nyelvű horrort sem láttam. Azonban tuti nem ez a film lesz az, amellyel megkapom a kedvet ezekhez az alkotásokhoz. Ugyan is igencsak gyengus filmet kaptunk A Horda személyében a kezeink közé.

Kezdjük a rendező párosunkkal, azaz Yannick Dahan-nal és Benjamin Rocher-rel. Nekik ez volt az első "komolyabb" alkotásuk, és sajnos nem igazán sikerült a két direktornak kihasználni az alap ötletekből adódó dolgokat. Ugyan is meg lett volna a lehetőségük egy erős közepes, ám élvezhető alkotás összerakására. Az utóbbi kritériumnak igen, előbbinek már kevésbé feleltek meg.

A forgatókönyvön 5 (!) ember dolgozott, mégis olyan egyhangú lett, hogy a klisé szó felett ez szerepelhetne a filmes szótárakban. Minden zombis sablont igyekeztek bele pakolni a szkriptbe, értem ezalatt az összeférhetetlen társaságot, vagy a helyszínt, és még sorolhatnám a dolgokat. Egyébként ezektől eltekintve elfogadható forgatókönyvet kapunk, amely lendületes, akciódús, és néhol izgalmas is. Bár utóbbiba sokszor beleront a szövegek silánysága.

A karakterek és a színészi játékok is teljesen átlagosak. Egy színészt, vagy karaktert sem tudnék kiemelni, aki kifejezetten jó, vagy rossz lett volna. A szereplőink egyébként annyira egysíkúak, hogy az hihetetlen, mindent megtesznek azért, hogy senkinek se tudjunk szorítani, és ezt már csak tetézi az a tény, hogy tulajdonképpen rossz fiukról beszélünk.

Az akció jelenetek egyébként nagyon jók lettek, adrenalin pumpálóak, izgalmasak, és követhetőek. Ezek koreográfiája, és zenéje is nagyon jól sikerült, változatos zúzásokat kapunk. Igazából csak ezeket lehet kiemelni a film kapcsán, mint komolyabb pozitívumokat.

La Horde Adewale

A hangulat igazából semmilyen, ami egy zombi filmnél az egyik legnagyobb hanyagság. Nem éreztem a főszereplőinkben kétségbeesést, vagy félelmet. A zombik pedig nagyon nem voltak félelmetesek, ugyan is a maszkjuk nekem egyáltalán nem jött be, és a statiszták sem erőltették meg magukat.

Összességében egy gyenge közepes film lett A Horda, amelyen kicsit sem változtat az a tény, hogy hazája egyik legritkább stílusában készült. Nem láttam túl sok francia zombi filmet, ezen kívül nem is hallottam egyről sem. A horda tipikusan az a film, amelyet megnézel, jól szórakozol rajta, de a stáblista lepörgése alatt már egy komolyabb képkockát sem tudnál kiemelni az egyébként baromi jól sikeredett zúzásokon kívül. Csak a stílus mániákusainak, vagy a szórakozni vágyóknak ajánlott, komolyabb tartalmat, mondanivalót, vagy átgondoltságot ne várjatok tőle.

 

 

Címkék: week of undeads 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr593243945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.