Frog:Exam

Sziasztok. Ma a 2009-es, sokak által nem ismert angol thrillerről, az Examról lesz szó.

https://m.blog.hu/me/megneztem/image/exam%20movie%20poster.jpg8 ember pályázik egy világ méretű cég hiányzó állásának betöltésére. A vállalat utolsó tesztje azonban közel sem egyszerű: főhőseinket egy komor szobába zárják, ahol csak asztalok és székek vannak, valamint egy számláló. A vizsgát felügyelő férfi elmondja a szabályokat: Aki az asztalokon található papírt bármilyen módon megrongálja, vagy kommunikálni akar az őrrel, annak nem lesz többé esélye arra, hogy megkapja az állást, ugyan is szó szerint kizárják. Csupán egy kérdésre kell válaszolniuk, azonban a dolog nem ennyire egyszerű: az adott feladványt is nekik kell megfejteniük. El indul a versengés a 8 ember között, amelyben mindegyikük legsötétebb titkai kerülnek a felszínre.

Kezdeném rögtön a lényeggel: Az Exam egy baromi jó film, szóval minden elismerésem Stuart Hazeldine-nek, aki a film direktori székét foglalta el. A rendezés a forgatókönyvvel együtt hihetetlenül jó, a cselekmény végig érdekfeszítő, és meggondolt, logikai bakikat nem találtam benne. A szövegkönyvet is nagyon eltalálták, ugyan is a film legtöbb részében a dialógusokon lesz a hangsúly, amelyek precízen és ötletesen lettek kivitelezve.

A film atmoszférája magába szippantja az embert, a feszültséget tapintani lehet. Végig elég komor, és rejtélyes a hangulat, mondjuk ezek nagy része a helyszínből és az alap koncepcióból adódik. Mégis a főszereplőink lélektana miatt valóban feszült az egész, ez a film egyik legnagyobb pozitívuma.

A másik hatalmas piros pont a színészi játékokhoz adódik. Számomra ismeretlen színészek alakítanak hatalmasat. Külön kiemelnék két embert, név szerint Luke Mably-t és Jimi Mistry-t. Eddig egyikőjük sem kapott komolyabb szerepeket, még is mindketten hihetetlen produkciót szolgáltatnak, nem is értem, miért nem kaptak nagyobb figyelmet a film után.http://thatwasabitmental.files.wordpress.com/2011/06/d41d8cd36b923a11ab49e8c63477a8ef.png

A karakterek is helytállóak, bár kissé sablonosak. A 8 jelentkező jobban már nem is különbözhetne. Mindegyikük jelleme nagyon jól megírt, kivéve a Szőké-é, akinek egyáltalán nem volt jelenléte. Érdekes volt látni, hogy kiből mit hoz ki a versenyhelyzet.

A mondanivaló a helyén van, igazából ezt nem nagyon akarnám lelőni, ugyanis a cselekmény előrehaladtával tisztázódik csak .

Összességében egy hihetetlenül jól kivitelezett film az Exam, amely még jobb lett volna, ha a végét jobban átgondolják, és nem ennyire kelekótya módon adják elő. Ajánlom mindenkinek, elsősorban azoknak, akik szeretik a thrillereket, illetve a Fűrész és Kocka szériákat, ugyanis előbbi két filmre eléggé hasonlít.
 

Címkék: írásos elemzések 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr803163318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.20. 10:41:21

Egészen jó film!
Nekem sokkal jobban tetszett mint a Fűrész, illetve a Kocka. Annyiban vitatkoznék, hogy a karakterek nem sablonosak, szándékosan választottak ennyi nemzetiséget. Az egyik szereplő meg is említi, hogy ez a dolog nem véletlen. Szóval reflektálva van rá :)
Ami szerintem negatívum, hogy egy ponton elveszíti a varázsát a film. A feszültség megmarad, de az utolsó húsz percre már elfárad. De ennek ellenére nagyon jó kamaradráma!

Sh1mmy 2011.08.20. 23:03:59

Ez fennt van Imdb-n a Watchlistemen, eddig is érdekelt, de most meghoztad hozzá a kedvemet, lehet hogy megnézem a napokban, szeretem a kamaradrámákat, és ahogy hallom, ez sem bukott meg.
Amúgy jó írás.