Frog:Haláli hullák hajnala

Sziasztok. Tegnap írtam a Vaskabátokról, ma pedig a Haláli hullák hajnala lesz górcső alatt.
A két film között szoros átmenet vonható, ez annak köszönhető, hogy a ugyan az a stáb dolgozott mindkettőn. Ezekről a dolgokról később, most egyenlőre lássuk a történetet.

http://www.shaunofthedead.com/shaunofthedead.jpgShaun (Simon Pegg) egy igazi életunt alak. Bolti vezetőként dolgozik egy elektronikai cikkekkel foglalkozó áruházban, ahol beosztottjai is kötözködnek vele. Estéit barátjával Ed-del (Nick Frost) és barátnőjével Liz-zel (Katie Ashfield) tölti, egy Winchester nevű lepukkant kocsmában. Unalmas mindennapjai azonban egy csapásra megváltoznak: Az egyik nap egy zombi tűnik fel a srácok kertjében, amely majdnem megharapja Shaunt  és Bekövetkezett a zombi apokalipszis. Főhőseink felkerekednek, hogy megmentsék Shaun anyját, illetve helyrehozzák a kapcsolatát Lizzel. A végső támaszpontnak a Winchestert jelölték ki, amelyben megbújhatnak az élőhalottak előtt.

Wright ismét lehengerlő munkát végzett, amely szerintem túl tesz a Vaskabátoknál mutatott direktori munkájánál. Nagyszerűen koreografálta meg ezt a vérbeli zsáner paródiát, amely végig humoros marad, ugyanakkor némi feszültség is tapintható a légkörben.

A forgatókönyv itt is hihetetlen jól meg írt. Nagyszerűen adagolják a horror elemeket, és a poénokat. A szövegkönyv szint úgy tökéletes, nagyszerű monológokat, és párbeszédeket kapunk.

A színészi játékok is helytállóak. Pegg hozza a formáját, mondjuk itt szerintem lényegesen jobb, mint a Vaskabátokban. Frost ugyan az a marha mint tegnapi alanyomban, és tökéletesen adja vissza ezt az idióta karaktert. Akikben azonban volt kifogás ilyen téren, az Liz, és a barátai. Rendkívül gyengén alakítottak végig, mondjuk a karakterük is elég hebehurgya volt.

http://amazingdata.com/mediadata12/Image/amazing_fun_weird_cool_zombie_2009072511422642.jpgA poénok viszont nagyon jók. Hihetetlen sokat röhögtem rajtuk, ezek főleg a zombikhoz illetve az idióta helyzetekhez köthetőek. Nagyon jól eltalálták a horror és a vígjáték vegyítését, nagyszerűen tálalják elénk a két közel sem egyforma műfaj erényeit.

Az akció jelenetek is nagyon jól sikerültek, de itt most nem akarok kiemelni egyet sem, ugyan is mindegyik változatos, illetve egyedi. Elég ha csak annyit mondok, hogy mindegyik jól letisztult, jól megkoreografált és átlátható, valamint a nagy részük humoros is.

Összességében az utóbbi évek legjobb Horror-vígjátékával van dolgunk, amely szerintem simán túlmutat a sokak által sztárolt és istenített Zombieland-en, amely bár humoros, meg minden, mégsem ér fel a Haláli hullák hajnala erényeihez.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr273162620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrRaizy 2011.08.19. 10:16:21

Szerintem is marha jó film bár én jobbnak és viccesebbnek tartom a Zombieland-et már csak a lelőtt Bill Murray végett is annál rég láttam nagyobb poént :DDDDD

Ja és igen :D jó kis kritika lett.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.19. 12:05:28

Eléggé jó film lenne, ha a végéig tudná tartani az első fél óra szintjét.. Utána folyamatosan csak gyengül.
Nálam "egynek elmegy" kategória, erős közepes.

Sh1mmy 2011.08.19. 12:31:33

Nekem sokkal jobban tetszett a HHH mint a Zombieland, mert az inkább divatfilm, mert az tele van olyan elemekkel, amitől emészthető lesz az átlagnéző számára, itt viszont sokkal több zombi van, több szerepet kapott az egész filmben, és én sokkal többet röhögni rajta., persze azért a zombielandba is vannak erős poénok.