Frog - A Tetovált lány (2011)

http://www.entertainmentwallpaper.com/images/desktops/movie/the-girl-with-the-dragon-tattoo-2011-03.jpg

(Grazi Need For Speed: The Run játékkritikáját egy poszttal lejjebb találjátok)

A filmes világ (mint már korábban a Conannél leírtam) hemzseg az ötlettelen remakektől, és folytatásoktól. Azonban a tavalyi évben Hollywood gondolt egyet, és teljes egyezéssel vászonra varázsolta a Tetovált lányt, amely az azonos című, 2009-es regényadaptáció újrázása. Lássuk hogy sikerült.

Mikael Blomkvist (Daniel Craig) lejáratott újságíró, vagyonát és karrierjét is porig rombolta egy iparmágnás után való kutatása. Egyik nap egy váratlan telefonhívást kap, amelyben a Vanger "klán" által uralt szigetre hívják. Itt rejtélyes megbízatást kap: fel kell kutatnia a 40 éve eltűnt Harriett Vanger (Moa Garpendal) titokzatos esetét. Az ügyben segítségére lesz a szociopata Lisbeth Salander (Rooney Mara) , aki korunk egyik legrafináltabb női "nyomozója".

Az elején le kell szögeznem valamit: Nem láttam a 2009-es eredetit, sőt, a regényt sem olvastam. De hogy megmondjam az őszintét, egyik sem nagyon érdekel ezen film megnézése után. Talán félreérthető, de ez azért van, mert ez egy majdhogynem tökéletes alkotás.

http://notjustpopcorn.hu/media/2012/01/the-girl-with-the-dragon-tattoo-02.jpg

A filmet David Fincher rendezte, neki már voltak hathatós referenciái a krimi, és thriller műfajban is. Azt kell hogy mondjam, én maradéktalanul elégedett voltam a munkájával. Letisztult , és kimért rendezés kísér végig minket a filmben.

A forgatókönyv is tökéletes; hihetetlen, hogy egy ilyen lassú szkript is mennyire meg tudott fogni. De sikerült neki, hiszen nagyon jól adagolja végig az információt, a lezárásig nem lehetünk biztosak abban, ki az üldözött, és az üldöző. Brávó.

Ezekhez a pontokhoz társul a nagyszerű színészi játék. Daniel Craig nekem elképesztő ellenszenvet vívott ki magának, eddig.. Hiszen itt annyira elkapja a fonalat, hogy hihetetlen. Megmerem kockáztatni, hogy ez élete alakítása. Azonban Craig játékát elhalványítja valaki, mégpedig Rooney Mara. Komolyan mondom, elképesztő amit a vásznon művelt. Nagyszerűen adja vissza a beszámíthatatlan, mégis kínosan vonzó címszereplőt. Oscar jelölést is kapott, azonban sajnos tuti nem fogja bezsebelni, pedig abszolúte megérdemelné.

http://img.sceper.eu/images/FS0D.png

A hangulat is helyén van, ezt Fincherék már az 5. perc környékén megalapozzák a hihetetlenül groteszk, mégis székbe szögező intróval. Aztán ez csak fokozódik, nagyszerű atmoszféra uralkodik a játékidő alatt, amit amúgy nagyon eltaláltak, a maga 150 percével.A hangulathoz társul az amúgy elég merész agresszió is, amely sokszor robbanásszerűen éri a nézőt.A film ezek mellett egy erősen társadalomkritikus beütést is tartalmaz, hiszen rávilágít a nők néholi kiszolgáltatottságára, és a rasszizmus is részben helyet kap. (Bár előbbit korábbi írónk Meeko, aki az "érintett" rétegbe tartozik, és velem nézte a filmet, nem érezte)

Összességében elmondhatom, hogy egy hihetetlen jó, letisztult, és érzékletes eleganciával rendelkező krimi-thrillert láttam, erős társadalomkritikai motívumokkal. Így a végére hagy jegyezzek meg egy kis dolgot: szerintem az a film tudhat valamit, ami 8 nappal a premier után 1-2 üres helyet kivéve, itt Nyíregyházán is megtölti a mozitermet.



 

Címkék: írásos elemzések 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr223963166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.