Fertőzés (Contagion) by danialves

  Steven Soderbergh rendező (Ocean's trilógia) és Scoot Z. Burns forgatókönyvíró (Bourne-ultimátum) közös műve egy halálos és elképesztően fertőző járvány terjedését mutatja be a kezdetektől egészen az ellenanyag elkészültéig. Mindezt rengeteg átlagember (Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow) és a világ legnagyobb egészségügyi szervezeteinek vezetői (Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Kate Winslet) szemszögéből mutatja meg. A film azt az utat választja, hogy vírus terjedésének különböző lépéseit igyekszik pontosan bemutatni, általában TV-adások narrációja mellett mondva el a főbb eseményeket. Majd a szereplők szemszögéből is megmutatja ezeknek hatását, valamint a WHO és a CDC alkalmazottain keresztül az előkészítő háttérmunkálatokat.

A probléma azzal van, hogy mindezt 106 percben próbálják elmesélni, így tulajdonképpen semmire nem jut idő. Viszont ez korántsem jelenti azt, hogy egy pörgős thrillert kapnánk, inkább a felületesség a döntő tényező. 6 ember története kapcsolódik össze a film során az említett kronologikus bejátszások mellett, így egyértelmű, hogy a jellemek kidolgozatlanok és egyes szálakon alig történik valami. Ráadásul ezen történetszálak sem azonos súlyúak, néhány egészen jól meg van írva, valamelyiknek viszont csak 2-3 klisészerű jelenet jutott. Ennek köszönhetően a mű egésze küzd azzal, hogy egy egységes mondanivalót állítson fel (bár szereplőnként vannak erre kísérletek, de fajsúlyos egyik sem tud lenni), vagy hogy egyáltalán megérintse a nézőt. Persze vannak sikeres példák az ilyen jellegű alkotásokra, mint például a Crash, azonban annak filmnek nagy előnye volt, hogy a koncepció határozta meg a történetet (és így az egyes karakterek felületessége fölött is el tudunk siklani), míg jelen esetben ennek pont fordítva kellett volna történnie.

Soderbergh gyakorlatilag minden lehetőséget kihagyott, hogy filmje sokkoló legyen, a betegek és gyógyszerre várakozók kilométeres sorai helyett inkább az egészségügyi döntéshozatalokra fókuszál. Ennek ellenére maga a rendezés jó, meglepő módon mindvégig képes fenntartani a figyelmet, valamint a film stílusjegyévé váló, a Drive-ból is ismert szintetizátoros zenére összevágott montázsok is nagyon el vannak találva. Az alakítások a karakterek egyszerűsége és a kevés vásznon töltött idő miatt elhanyagolhatóak (pedig már-már rekordmennyiségű Oscar-díjas, illetve Oscarra jelölt színészt szerepeltetnek), egyedül talán Jude Law tud kiemelkedni ebből. (A többiek védelmében mondva, ő sem azért, mert jobb színész lenne alapból, hanem mert az ő szerepét írták meg a legérdekesebbre)

A Fertőzés tehát inkább dokumentarista, mint filmművészeti remek, ugyanakkor kétségkívül vannak pozitívumai, főleg ha az átlag katasztrófafilmekhez hasonlítjuk. Ugyanakkor egy ilyen drámai jellegű alkotásba bőven több fért volna, és nekem mindenképpen maradt egy kis hiányérzetem a végefőcím megjelenésekor.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr803548743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.