Ismeretlen férfi (Unknown) by danialves

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) egy biotechnológiai konferenciára érkezik Berlinbe feleségével (January Jones) együtt. Azonban rögtön az első nap folyamán balesetet szenved és 4 napig kómában fekszik. Amikor felébred, azzal kell, hogy szembesüljön, hogy személyazonosságát ellopták, és még a saját felesége sem ismeri meg. Ezért kétségbeesett küzdelembe kezd, hogy bebizonyítsa, egy csaló lépett a helyébe, de semmilyen bizonyítékot nem tud felmutatni. Végül a balesetben érintett bevándorló taxisofőr (Diane Kruger) és egy egykor Stasi-kém (Bruno Ganz) lesz segítségére.

A történettel a legnagyobb baj az, hogy csak azt nem lopták el a Bourne-trilógiából, amit már tényleg nagy pofátlanság lett volna. Tekintve, hogy ráadásul még egy könyv adaptációjáról is van szó, a forgatókönyvírók kreativitása valahol egy kő és amőba hasonló képessége között helyezkedik el. Az európai helyszín, az emlékek hiánya, Diane Kruger karaktere mind-mind Jason Bourne kalandjaira hajaznak, hogy a végkifejlet egyes elemeiről ne is beszéljünk. Persze elég sok filmes él azzal az eszközzel, hogy ha már a történet nem jó, akkor igyekszik látványügyileg érdekessé tenni a végterméket (ld. még Transformers-trilógia). Ez azonban itt nem igaz, a szkript túl sok időt tölt azzal, hogy a főszereplő különböző helyszíneken és embereknek megpróbálja bebizonyítani, hogy ő tényleg Martin Harris, mielőtt a tényleges pörgés beindulna. Viszont azon felül, hogy kevés van belőlük, az akciójelenetekre nem lehet panasz, csakúgy, mint magára a rendezésre, a zenére és a színészi játékra. Persze korszakalkotó alakításokat nem lehet várni, de a műfaj szempontjából elegendőt nyújtott mindenki. (Bruno Ganz-nak volt egy kis jutalomjátéka).

Több szót nincs is értelme vesztegetni az Ismeretlen férfi-re, egy szépen kivitelezett iparosmunka, nulla eredetiséggel. Ha kihagyjuk, nem maradtunk le semmiről, de ha megnézzük, akkor sem fogunk nagyot csalódni.

Címkék: írásos elemzések 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr43504715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.12.30. 14:57:47

A Bourne - trilógiát később láttam, de nekem soha nem ugrott be, hogy ezek hasonlóak lennének. Talán nagyon alapjaiban véve a filmeket vannak egyezések, de hát 2011 - ben teljes mértékben eredetit csinálni már szinte lehetetlen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.12.30. 15:35:30

@Sparrow: Erre filmre a "nem teljes mértékben eredeti" elég gyenge kifejezés. Ha spoileresen írtam volna, még legalább 2-3 fő történeti elemet fel tudtam volna sorolni.
Valamint szerintem bőven vannak még eredeti filmek (és lesznek jövőre is), bár valóban jogos, de gyenge érv, hogy nagyon sok ötletet már megcsináltak. A könyv elolvasása lenne perdöntő, abból megtudnánk, hogy milyen egyezések kerültek bele a forgatókönyvírók nyomán, és mi volt már meg eleve is.

Gaben No.1 2011.12.30. 16:16:15

Pontosan, ez egy korrekt, szórakoztató, akciófilm volt, de semmi több. Bár voltak érdekes momentumai, mint a trailerben is már jól ellőtt, Bourne-csapdából meg Inceptionből kölcsönvett autós zuhanás. Meg pár értelmetlen erőfitogtatás (tűzlétráról való lecsűszás), ahol felnevetett egyet a mozi közönsége. De el lehetett vele lenni. A vége csavar kifejezetten jó volt és Ganznak is volt egy jó kis mellékszerepe.