A játékos (The Player) by danialves

 Minden bizonnyal kevesen ismerik ezt az 1992-es filmet, mint ahogy a rendező, Robert Altman nevét is, ezért aztán bátran merem kijelenteni, hogy egy viszonylag ismeretlen filmet készülök bemutatni.

A történet egy Griffin Mill-ről (Tim Robbins), egy stúdió igazgatójáról szól, akinek a fő feladata, hogy a hozzá sereglő forgatókönyvírók ötletei közül kiválassza a filmre vihetőeket. Ebből is ered, hogy a filmben többször is csak "seggfej"-ként aposztrofálják, mert bizony nem mindenkivel úgy bánik, ahogy azt illene. Ezt elégeli meg az egyik visszautasított író, aki sorozatosan fenyegetni kezdi, elsősorban levelezőlapokon. Griffinnek természetesen fogalma sincs, hogy az elhajtott írók ezrei közül melyik lehet a zsaroló, így kisebb nyomozásba kezd a halálos fenyegetések feladója személyazonosságának kiderítésére. Spoiler nélkül sokkal többet nem lehetne írni a film történetéről, viszont azt mindenképpen tudnia kell a nézőnek, hogy nem egy thrillerről van szó, sokkal inkább egy, Hollywood belső köreit és visszásságait bemutató szatíráról.

És számomra pont itt van a baj. Valójában a fő történet csak egy ürügy arra, hogy különböző jelenetek során dokumentálhassák azokat a létező módszereket, karaktereket és stílust, amelyet a filmvilág magáénak tudhat. Persze kellően szórakoztató, amikor egy-egy jelenet vagy mondat elnyeri valódi értelmét (illetve majd az egész történet kapcsán is hasonló dolog fog történni). De őszintén szólva az egész elképzelés, ami ezt szolgálja (azaz a keretsztori) meglehetősen középszerű és nem képes fenntartani a figyelmet a film játékideje alatt.

A színészi alakításokban Tim Robbins viszi prímet, rajta kívül inkább a rengeteg 1-1 pillanatra feltűnő világsztárt érdemes megemlíteni. (Ennek köszönhetően egyébként ez az alkotás rekorder Oscar-díjas színészek számában.) A zene és a rendezés inkább még a 80-as éveket idézi, nekem ez sem feltétlenül tetszett.

Alapvetően A játékos elgondolása zseniális, és a benne elrejtett rengeteg apróság miatt akár érdemes többször is végignézni, de mint film annyira nem jó, hogy erre könnyedén rávegyem magam.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr493403866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.23. 18:08:01

" rajta kívül inkább a rengeteg 1-1 pillanatra feltűnő világsztárt érdemes megemlíteni "
Akkor miért nem említesz meg egyet sem?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.11.23. 18:29:12

@Sparrow: úgy értem, azt érdemes megemlíteni, hogy a rengeteg világsztár tűnik fel a filmben

de tessék: John Cusack, Cher, Burt Reynolds, Julia Roberts, Bruce Willis

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.23. 21:23:20

@danialves: Így már mindjárt más, de máskor ne hagyd ki az írásból, ha már feldobod a labdát.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.25. 15:47:08

Robert Altmant én azért nem titulálnám kevésbé ismert rendezőnek. Aki nem hallott róla, az nem teljesen vetette bele magát a filmművészetbe :)
A Játékost én nagyon jó filmnek tartom, igaz kell hozzá egy filmes jártasság, hogy minden apró utalást és mondatot megérts.
A film díjait szerintem még megemlíthetted volna, pl. Cannes-ban elvitte Altman a legjobb rendezőnek járó díjat, Tim Robbins pedig a legjobb színész díját.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.11.26. 19:57:16

@Bruse: "aki nem hallott róla, az nem vetette bele magát a filmművészetbe" nem="kevesen ismerik a nevét"? (sztem olyan sok ember nem vetette bele magát a filmművészetbe;))