Star Weekend-Leonardo DiCaprio - Kapj el ha tudsz

Elérkeztünk a Leonardo DiCaprio hétvége lezárásához. Most azt a filmet hoztam el nektek, amiben először láttam az "igazi" DiCapriot, vagyis itt fedeztem fel anno, hogy ő képes kevésbé nyálas szerepekre is. Ez pedig nem más, mint a 2002-es Kapj el ha tudsz.

http://1.bp.blogspot.com/_5znYtKtxGpo/TMMAlgEp8JI/AAAAAAAAEzQ/UJftpXyAiKU/s1600/kapj.el.ha.tudsz.jpgIfjabb Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) szülei 16 éves korában elváltak. Azonban amikor választania kellett, hogy melyikőjükhöz kerüljön, ő egy egyedi megoldással állt elő, elszökött otthonról. Mivel nagy intelligenciával rendelkezett, nem volt nehéz  dolga feltalálnia magát. 17 éves korára teljesen önállósodott, főállásban csekkeket, másodállásban okmányokat hamisított. Ezalatt az egy év alatt dolgozott ügyvédként, orvosként és másodpilótaként is. Azonban semmi sem tart örökké. Carl Hanratty (Tom Hanks) felfigyel a gyanús csekkjeire, és minden eszközzel azon van, hogy el kapja Franket. Elkezdődik a versenyfutás a két férfi között, azonban a fiatal hamisító mindig egy lépéssel Carl előtt állt, így kettőjük versenyfutásából üldözés lett.

Steven Spielberg 2002-ben ezzel a filmmel a múltját tekintve ingoványos talajra lépett. De mivel sokrétű rendező, így egy könnyed krimi megrendezése sem volt neki túl nagy akadály, sőt kifejezetten jó munkát végzett.

A film első kiemelendő dolga a forgatókönyv. Rendkívül sokoldalú, és mozgalmas történettel van dolgunk. A cselekmény  (néhány kisebb kivétellel)egy pillanatra sem ül le, végig pörög, ezzel szinte megunhatatlanná téve a viszonylag hosszú (132 perces) játékidőt.

A szövegkönyvet is nagy dicséret illeti. Nagyon jól megírt, választékos párbeszédeket, és beszólásokat is tartalmaz. Külön kiemelendő a film humora is, amely ugyan nem Másnaposok szintű (egy krimitől ezt nem is várjuk) de mindenképpen lendít a néhol kicsit leragadó cselekményen.

De amik egyértelműen megsüvegelendőek, azok a színészi játékok. Tom Hanks simán beférne a top 15 kedvencem közé, talán ennek a filmnek köszönhetően már a legjobb 10-hez is lőtávolba kerülhet. Nagyon jól alakít, különösen tetszett az arc mimikája.
DiCaprioban ismét nem kellett csalódnom, sőt, annak idelyén amikor néztem, ez indította meg nálam felfelé a szamárlétrán. Egyértelműen a film csúcspontja ő, nem véletlenül jelölték Arany glóbuszra, nélküle hatalmas hiányérzete lenne mindenkinek.
Aki mellett még nem szabad elkanyarodni, az Christopher Walken. Hogy megmondjam őszintén, őt kifejezetten rühellem, amin ez a film sem tudott választani, pedig itt kifejezetten jól alakít. Anno Baftára és Golden Globe-ra is jelölték a film kapcsán. Utóbbit be is gyűjtötte.

A karakterekkel is telibe találtak. Carl kicsit ügyefogyott rendőr, aki mégis képes a legvégső dolgokig is elmenni, csak azért, hogy lefülelje a hamisítót. Frank pedig zseniális. Egyszerre zseniális, és elegáns, ő az a tipikus "rossz fiú" akire nem lehet haragudni. Illemtudó, és a lányok megőrülnek érte.

Végül el mondanám, hogy igaz történetről van szó. A '60-as években valóban élt Frank Abagnale, és tényleg el követte a filmben felsorolt bűntetteket. Ezt a retró hangulatot különösen jól sikerült át adni. A képi világ, a zenék, öltözékek, és járművek is olyanok, ahogy azt el képzeljük. 

Ez a film tökéletes meg koronázása volt a hétvégének. Mindenkinek ajánlom, aki szereti DiCaprio-t, Tom Hanks-et, vagy a könnyed, szórakoztató krimiket.
 

Címkék: írásos elemzések star weekend 

Star Weekend-Leonardo DiCaprio-Egy kosaras naplója

Folytatódik a Leonardo DiCaprio hétvége. Ezúttal egy 1995-ös életrajzi drámát szemlélhettek meg, ami valljuk be nincsen túl hypeolva, pedig szerintem ez volt DiCaprio első meghatározó alakítása. Lássuk hogy sikerül!


http://www.michaeldvd.com.au/CoverArtUnverified/12068.jpgJim (Leonardo DiCaprio) egy átlagos fiatal. Keserédesen éli mindennapjait, anyagi gondjai miatt nehezen zajlik az élete. Azonban a ha kosarazik, minden gondját elfelejti. Három barátjával Swiftyvel (Bruno Kirby) , Mickeyval (Mark Wahlberg) és Pedroval (James Madio) tölti szinte minden szabadidejét. De bármennyire is szép az élet, néha lehetnek mély pontok. Jim ezt a drogozással reagálta le. Régi élete porba hullott, drogfüggő lett. Azonban felismerte a saját helyzetét, és leszokott a káros anyagokról, és ezt ő maga vetette papírra. Irodalmi művét a mai napig klasszikusnak tartják.

Mit vártam egy olyan filmtől, amiben a két kedvenc színészem (Wahlberg,DiCaprio) szerepel? Nagyon sokat, azonban sajnos ennél jóval kevesebbet kaptam.
Ennek fő okai talán azok lehettek, hogy nem tudtam teljesen át érezni a srácok szerepét.

Ezzel a lendülettel át térnék a karakterekre. A legnagyobb csalódást mindenképpen a főszereplő karaktere jelentette, nem túlzok, 10 percenként a maszturbálásról, vagy a szexualitásról beszélt. A többi sráccal sem tudtam együtt érezni, mert hiába átlag emberekkel van dolgunk, nem érik el a kellő hatást.

A színészi játékok összességében rendben voltak. DiCaprio kifejezetten jól alakít, vele semmi gondom nem volt. Mark Wahlberg is hozza a kötelezőt, mondjuk élete legjobbjához képest ez a béka segge alatt van. Bruno Kirby és James Madio szerintem egyformán ripacskodnak. Egyáltalán nem voltam tőlük letaglózva.

A film hangulata viszont nagyon megfogott, rá tud "ülni" az emberre. Velem így szokott lenni a drogos filmeknél, főleg, ha igaz történetekről beszélünk.

A mondanivaló is rendben van, rávilágít arra, hogy mindenre van meg oldás, még ha sokaknak sokszor nehéz az élet. Továbbá meg mutatja azt, ha már beleestünk a hibáinkba, akkor nem lehetetlen kilábalni, csak erősnek kell lenni.

Nekem egy elég nagy csalódás volt a film, talán azért, mert a két előbb említett színészt annyira szeretem, hogy a stáblista elolvasása után az elvárásaim jócskán meg nőttek. Összességében nem rossz, sőt, egy jó , és nagyon tanulságos alkotás.

 

Címkék: írásos elemzések star weekend 

Review rovat: Paranormal Activity

Címkék: review rovat 

Star Weekend - Leonardo DiCaprio - Véres gyémánt

 Üdvözlök mindenkit ismét. Ezzel hivatalosan is elkezdődik a 2. Star Weekendem. Remélem ez nem fullad kudarcba, mint a legutóbb félbehagyott hétvége. Mivel megszavaztátok, így most 3 nap alatt 3 DiCaprio film lesz terítéken. Az első alanyom a Véres gyémánt.

Solomon Vandy (Djimon Hounsou) hálófoltozó. Nehezen élnek családjával, ez a tipikus afrikai élet. Egyik nap hazafelé tart a fiával, amikor látja, hogy falujukat megtámadták. Természetesen megpróbálja menteni a menthetőt, azonban fiát elhurcolják, családja pedig eltűnik. Ő maga pedig a gyémántkereskedők kezébe kerül. A gyémántbányába küldik, ahol egy értékes rózsaszín gyémántot talál. Miután elrejtette, a kormány hadserege elfogja a fogva tartóit, és őt magát is. A börtönben "ismerkedik" meg Danny Archerrel (Leonardo DiCaprio) aki mocskos ügyleteket végez a gyémántokkal. Amikor megtudja, hogy mit talált Solomon, rögvest szövetkezni akar vele. A feltételek adottak: Archernek meg kell találnia Solomon családját, cserébe ő megmutatja a kő lelőhelyét. A két férfi csak egymásban bízhat, és sorsuk szinte összefonódik.

A film egyik legnagyobb pozitívuma a mondanivaló. Rámutat a jelenleg Afrikában uralkodó helyzetre, és egyben az emberi kapzsiságra is. Nagyon tanulságos, és szörnyű volt azt látni, hogy a gyémántkereskedők bárkit hideg vérrel kivégeznek, csak azért, hogy nekik jó legyen, és sajnos ez a nyers valóság. 

Nagy pozitívumok a színészi játékok is. Djimon Hounsou (későbbiekben DH :D ) elképesztően alakít. Eredeti nyelven néztem a filmet, és nagyon jól megmutatkozott az, hogy mennyire bele éli magát a helyzetbe. Leonardo DiCaprioban ismét nem csalódtam. Fantasztikusan alakít, élte egyik legjobb alakítása, talán csak a Viharszigetben nyújtott produkciója übereli ezt. Harmadik főszereplőnk Jennifer Connelly aki szintén jól teszi a dolgát. Az előbb említett két színészhez nem mérhető, de mégis helytálló volt. 

A karakterek is rendben voltak. Archer igazából azért volt meggyőző, mert eleinte nem lehetett tudni, hogy melyik oldalon áll. Solomon karaktere viszont a legkiemelkedőbb volt mind közül. Egy szerető családapa, aki bármeddig elmegy, csakhogy viszont lássa fiát, és családját. Nagyon rossz volt látni, amikor magába roskadva csak nézett maga elé. Én teljes mértékben szimpatizáltam vele, és erre csak rátetéz DH nagyszerű színészi játéka is. Akivel viszont nem voltam megelégedve, az Maddy Bowen volt, akit ugye Jennifer Connelly alakított. Az elején álszent volt, később pedig egy kis átmenettel súlytalan, és mesterkélt lett. Egyáltalán nem tudtam vele együtt érezni. Aki viszont betette az ajtót nálam, az Dia Vandy karaktere volt. Egyszerűen nem értettem, hogy miért fogad el drogokat, és fegyvereket a felkelőktől, és miért öl ártatlanokat. Talán ez azért van, mert nem mélyültem bele a karakter kilátástalanságában.

A film hangulata néhol igen depresszív, ez főleg az elejére jellemző. Később ez átmegy lüktetőbe, majd később kialakul a végső, feszült atmoszféra. Ezeket a hangulati hatásokat csak tetőzik a film zenéi, amelyeket nagyszerűen válogattak össze.

Még megsüvegelendőek a nagy totálok, és a fényképezés is. Nagyon szép képi világa van a filmnek.

Összességében ez egy nagyon jó, és tanulságos film. Edward Zwick nagyszerű alkotást épített fel, amely gondolatmenetét sok filmnek követnie kellene. Ritkán látunk ennyire sokatmondó filmet.

Köszönöm hogy elolvastátok, Sziasztok!

Címkék: írásos elemzések star weekend 

Star Weekend-Szavazás lezárva

Ezennel lezárom a szavazást, a Győztes Leonardo DiCapiro lett. Sajnos csak holnap tudom elkezdeni a filmeket, mert ma nincsen rá időm, viszont már kiválasztottam 3 alanyt. Érdekes filmeknek nézünk elébe. Jó szórakozást előre is, és persze köszönöm mind a 21 szavazatot.

Holnap jelentkezem, Sziasztok.



Kész az új intrónk

Mint már korábban említettem, a rendszerem összeomlott. Ekkor minden gépen tárolt adat elveszett, beleértve a hangfájlokat, egy Sparrow-val közös videót, az elkészült videóimat, illetve az intrókat. Mivel közel vagyok ahhoz, hogy újra rászánjam magam hogy szar filmeket nézzek, így kellett intró is. Ezzel tegnap elkészültem, elég sok munkám volt benne. Kommentben értékeljétek kérlek. Voálá:

 

Címkék: intro