Ismeretlen férfi (Unknown) by danialves

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) egy biotechnológiai konferenciára érkezik Berlinbe feleségével (January Jones) együtt. Azonban rögtön az első nap folyamán balesetet szenved és 4 napig kómában fekszik. Amikor felébred, azzal kell, hogy szembesüljön, hogy személyazonosságát ellopták, és még a saját felesége sem ismeri meg. Ezért kétségbeesett küzdelembe kezd, hogy bebizonyítsa, egy csaló lépett a helyébe, de semmilyen bizonyítékot nem tud felmutatni. Végül a balesetben érintett bevándorló taxisofőr (Diane Kruger) és egy egykor Stasi-kém (Bruno Ganz) lesz segítségére.

A történettel a legnagyobb baj az, hogy csak azt nem lopták el a Bourne-trilógiából, amit már tényleg nagy pofátlanság lett volna. Tekintve, hogy ráadásul még egy könyv adaptációjáról is van szó, a forgatókönyvírók kreativitása valahol egy kő és amőba hasonló képessége között helyezkedik el. Az európai helyszín, az emlékek hiánya, Diane Kruger karaktere mind-mind Jason Bourne kalandjaira hajaznak, hogy a végkifejlet egyes elemeiről ne is beszéljünk. Persze elég sok filmes él azzal az eszközzel, hogy ha már a történet nem jó, akkor igyekszik látványügyileg érdekessé tenni a végterméket (ld. még Transformers-trilógia). Ez azonban itt nem igaz, a szkript túl sok időt tölt azzal, hogy a főszereplő különböző helyszíneken és embereknek megpróbálja bebizonyítani, hogy ő tényleg Martin Harris, mielőtt a tényleges pörgés beindulna. Viszont azon felül, hogy kevés van belőlük, az akciójelenetekre nem lehet panasz, csakúgy, mint magára a rendezésre, a zenére és a színészi játékra. Persze korszakalkotó alakításokat nem lehet várni, de a műfaj szempontjából elegendőt nyújtott mindenki. (Bruno Ganz-nak volt egy kis jutalomjátéka).

Több szót nincs is értelme vesztegetni az Ismeretlen férfi-re, egy szépen kivitelezett iparosmunka, nulla eredetiséggel. Ha kihagyjuk, nem maradtunk le semmiről, de ha megnézzük, akkor sem fogunk nagyot csalódni.

Címkék: írásos elemzések 

Bruse&Frog - Néhány Kubrick-film: Mechanikus Narancs

Bruse-szal gondoltunk egy nagyot, és csináltunk egy hosszúra nyúló élménybeszámolót, 3 Kubrick filmről. Úgy döntöttem, az adás hosszúságára tekintve, hogy filmenként feldarabolom a videót, így több részben kerül fel. Íme az első alany, az 1971-es Mechanikus Narancs.

Címkék: élménybeszámoló 

Majmok Bolygója - Lázadás by Gaben

A kritikából eredetileg videót csináltam volna, de a Power Directornak más tervei voltak, ezért kénytelen vagyok prezentálni első írásos kritikámat a blogon:

http://deskofbrian.com/wp-content/uploads/rise-of-the-planet-of-the-apes-banner-poster.jpg

Majmok Bolygója - Lázadás vélemény: 

A 6 részt és egy rebootot megélt Majmok bolygója univerzumban volt egy dolog, amit sose értettem. Nevezetesen, hogy a közeljövőben adottak ezek a génkezelt, felokosított maroknyi létszámú emberszabásúak, akik leigázzák a kézifegyverek egész armadájával és nem kevés tömegpusztító fegyverrel megáldott embereket. Aki bármiféle hasonló megmagyarázásra vár, mint én, annak csalódnia kell ugyanis a történet csak San Franciscora vonatkozik.

Apropó történet. Will Rodman egy kémikus, aki apja Archeimer kórjától motiváltan meg akarja találni az agyi sejtek regenerálódását biztosító elixírt. De első kísérletével elég nagy galibát okozva megszán egy kis majmot, akit hazavisz és, mint otthoni projektként neveli. Persze kiderül, hogy ez a majom okosabb az átlagembereknél és remélem nem spoilerezek, mert ezt már az első pillanattól tudja mindenki, de ő lesz a majomlázadás vezére.

Nem tudom, lehet csak nekem tűnt fel, de az eleje bitangul Pókember hangulatot áraszt. A képi megjelenés, a lakhelyül szolgáló ház, a kertváros, a kutatólabor, a génkezelt állatok és még James Franco is klappol. Komolyan már azt vártam mikor bukkan elő Tobey Maguire azzal az idióta vigyorával.

Amúgy alakítások terén nem rossz a film. Franco hozza a kötelezőt, Tom Felton is elemében volt a Harry Potter sagában már jól begyakorolt szemét kis görcs karakterben, Freida Pinto meg olyan súlytalan, hogy az hihetetlen.

Lehet SPOILERes:jelöld ki, hogy elolvasd A másik dolog, hogy tele van a film eszméletlenül nagy banális hülyeségekkel. Hogy van az, hogy felokosított majmok fél karral kitépnek egy kresztáblát a földből és elhajítják 50 méterre, meg képesek mindenféle nekifutás nélkül 20 métert ugrani és még akkor se lesz semmi bajuk, ha átfutnak az üvegablakon. Emlékeztetnék mindenkit, hogy ezen majmoknak csak az agya volt kezelve. Meg be ne adja már a film, hogy a majmok egy palacknyi okosító gázt beszívnak és már másnapra már megkapjuk az evolúció következő lépcsőjét, meg a szerencsétlen arc, véletlenül egyszer belelélegez a gázba, majd két hét múlva már holtan találják. No meg gondolom a majmok biztos osztódással szaporodnak, mert az állatmenhelyről kiszabaduló kb 30 majomból, hogy lesz utcákat elárasztó több száz fős horda.VÉGE

Mindezek ellenére a film mégis tetszett. Ki kell emelni a nagyszerű CGI majmokat, amik remekül néztek ki és iszonyat hatásos gesztusaik voltak. Mondjuk, ha rájuk zoomoltak már szembántóan rondák voltak, de ezt csak ritkán lehetett észlelni. De amiben ez a film igazán erős, az az érzelmek megjelenítése, mind majmok mind emberek részéről. A főmufti majom, azaz Cézár átállása is ésszerűen van megcsinálva. Nem úgy, mint mondjuk az új Star Wars trillógiánál.

http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2011/06/Rise_of_the_Planet_of_the_Apes-181.jpg

Másik nagy pozitívum, hogy a majmok részéről nem erőltetik a beszédet. Egyedül Cézár szólal meg, de ez 5 szóban ki is merül és nem használják túl sokszor. Érdekes, itt tudtak mértéket tartani.

Mindent egybevetve, habár a film nem igazán pörgős, össz-vissz egy akció jelenete van, végig leköti az embert és elsiklik a nézése közben a már említett hibák felett. Tehát én mindenképpen ajánlom ezt a most DVD-n megjelenő művet(még ha nem is tűnt úgy).



Boldog Karácsonyt kívánunk mindenkinek

Először is Békés, boldog Karácsonyt kívánok a nézőinknek a magam és a stábtagok nevében!

Másodszor, készülgetek a karácsonyi különkiadásommal, illetve egy kis esetet is megörökítettem egyik DVD vásárlásom kapcsán, ami ma, max holnap felkerül.

További jó ünnepet, remélem találkozunk még. Sziasztok!

És egy elcsépelt karácsonyi zene ebből az alkalomból, amelyet a blogok háromnegyede már elsütött, ettől függetlenül szerintem nagyon hangulatos :)

 



Közös filmnézés: Barney nagy kalandja (4.rész)

Címkék: közös filmnézés v4 

Homeland (1. évad) by danialves

2011 őszén rengeteg remek új sorozatot láthattunk, számomra mégis a legjobb a többek között a Dextert is készítő Showtime kábelcsatorna újonca, a Homeland volt. A sorozat hátteréről tudni kell, hogy egy izraeli széria alapján készült és a szkriptért a 24-ben megismert két író, Howard Gordon és Alex Gansa felelt. A Showtime gyakorlatának megfelelően 12 részes volt az évad, így megkíméltek minket jó pár kitöltő jellegű epizódtól.

A történet alapszituációja: egy amerikai tengerészgyalogos, Nicholas Brody (Damian Lewis) 8 évnyi fogság után előkerül egy terroristabázis elfoglalása során Irakban.  Mindenki hősként ünnepli, kivéve a CIA-nak elemzőként dolgozó Carrie Mathison-t (Claire Danes), aki pont Brody szabadulása előtt kapott egy fülest, hogy a terroristavezér Abu Nazir egy amerikai hadifoglyot a szolgálatába állított. Azonban ez nem elegendő indok bármiféle nyomozáshoz is, úgyhogy Carrie csak egyetlen kollégájával, Saul Berenson-nal (Mandy Patinkin) osztja meg az információt és a saját szakállára kezd el kémkedni Brody után.

A legzseniálisabb az egész történetvezetés szempontjából az, hogy a szereplőkhöz hasonlóan a nézőket is sikerül bizonytalanságban tartani afelől, hogy Brody tényleg terrorista-e. Egyébként is jellemző a sorozatra, hogy nem azzal tartja fenn a figyelmet, hogy folyamatosan pörög és adagolja az izgalmakat (cliffhanger nem is igazán van a részek végén, vagy legalábbis nem annyira kiemelve, mint a Lost-ban mondjuk), hanem ez a feszültség és a színészi játékot adják meg a hangulatot. Utóbbiakért Damian Lewis és Claire Danes zseniális alakítása felel, nem véletlenül jelölték mindkét színészt a Golden Globe-ra idén. A zenére szintén nem lehet panasz, maximum az, hogy néhány helyen a 24-re emlékeztet.

Ami nekem hiányzott a sorozatból, az, ahogy fent is említettem, a cliffhangerek hiánya, hiányoltam az az érzést, hogy a végefőcím után csak ülök, és gondolkozom, hogy mi a fene lesz ebből. (Ettől függetlenül ez két-három résznél így is megvolt, de például az évad átvezetésénél egyáltalán nem.)

Mindent összevetve Homeland bár nem a legtökéletesebb, de egy nagyon jó TV-sorozat, az évadban mindenképpen a legjobb. Aki szerette a 24-et, annak bátran tudom ajánlani, de az évad rövidsége miatt különösebb időpazarlás nélkül tehetünk vele egy próbát.

Címkék: írásos elemzések sorozat szemle 

Frog - Rémálom az Elm utcában (2010)

 Mindig is bírtam a 80-as évek horrorjait, ebből adódóan a Rémálom az Elm utcában-t is, de szigorúan csak az első részét. Valami nagyon megfogott abban a filmben, talán Freddy elképesztően jó karaktere, vagy Englund ehhez társuló játéka.. nem tudom. Tehát az előjelek adottak voltak ahhoz, hogy érdekeljen a klasszikus 2010-es remakeje, azonban bár csak ne néztem volna meg..

A történet kvázi előzménysztoriként próbál helytállni, meg ismerjük Freddy Kruger első áldozatait, és múltját is. A sztori középpontjában egy főiskolai (vagy középiskolai?) társaság áll, amely tagjait rémálmokkal küszködnek. Álmaikban egy csíkos pulóveres, ujjai végén karmot viselő, összeégett arcú férfit látnak, aki később életükre tör, és alvás közben igencsak megnyirbálja a társaság jó néhány tagját. Két főhősünk, Nancy (Rooney Mara) és Quentin (Kyle Gallner) megpróbál fényt deríteni a rejtélyes férfi kilétére, és arra, mit akar tőlük. Azonban amit találnak, arra egyikük sem számított..http://2.bp.blogspot.com/_3ZQZsEBeNpI/S-q_ydj03pI/AAAAAAAABrM/6uCvVa1aySU/s1600/photo_17_hires.jpg

A filmet a mai napig elsőfilmes Samuel Bayer rendezte, aki ezelőtt a produktum előtt csak videóklippeket dirigált. Ez meg is látszik a filmen, ugyanis olyan mértékű rendezői dilettantizmus lelhető fel benne, hogy az a pofátlanság határait súrolja. A forgatókönyv sem ér egy lyukas garast sem, ugyanis a Wesley Strick és Eric Heisserer által jegyzett szkript annyira kapkodó, és olyan sokat akar magából kihozni, hogy végül az ellenkezőjét érik el, és teljesen suta, idióta történetvezetést kapunk, amely tele van fekete foltokkal azonban üresjáratok szerencsére nincsenek.

Azonban egy slasherben (már ha ez az) nem is ezek a legfontosabb tényezők, hanem maga a gyilkos, jelen esetünkben Freddy, aki talán a legnagyobb gyenge pontja a filmnek. A korábbi nagyszerű karakter lebutított mását próbálják átadni, amely Jackie Earle Haley színészi játékával, az elképesztően irritáló beszólásaival, és a rendkívül ízléstelen maszkkal kiegészülve bazári bohóccá változik. Mondanom sem kell , hogy rendkívül pofátlan volt ennyire idiótára csinálni a korábbi filmek legendáját..http://www.schlockmania.com/wp-content/uploads/2010/05/NES10-07.jpg

Főhőseink nagy része is felületes, egyikőjüknek sem tudtam szurkolni, főleg úgy nem, hogy a stáb szűksége ellenére olyan gyorsan hullanak az emberek, mint a Fűrész széria utolsó két filmjében. Ez egy újabb szög a film amúgy is jól lezárt koporsójában.

Azonban egy-két pozitív fellelhető azért: például a nagyszerű fényképezés elismerésre méltó, tényleg szép színezést kapunk, ami sajnos az utolsó horror hangulati szikrát is kiöli a filmből. A zenék és a film tempója is kielégítő, az biztos, hogy unatkozni nem lehet rajta.

Összességében a film egy iszonyú suta próbálkozás a Rémálom franchise újraélesztésére, amely önálló filmként akár még szórakoztató is lehetne. Azonban a film pörgőssége és a szép fényképezés ellenére Freddy "karaktere" és a színészi játékok gyengesége (talán a két főszereplő volt csak minimálisan elfogadható) abszolút megássa a sírt a filmnek, amelybe végül a lezárás dönti az alkotást, amely annyira sz@r, hogy csak mosolyogni tudtam rajta.

Címkék: írásos elemzések 

Kamera által homályosan (A Scanner Darkly) by danialves

 Azt hiszem ismét egy olyan alkotásról fogok írni, ami nem mondható ismertnek általánosságban, és ismét egy olyan filmről lesz szó, ami nem ezt érdemli.

Philip K. Dick nevét nyilván sokkal többen ismerik, leginkább sci-fi regényei kapcsán, noha érdemes tisztában lenni azzal, hogy ötletei olyan hollywood-i alkotások alapjául szolgáltak, mint a Különvélemény, A felejtés bére, Az emlékmás vagy A sorsügynökség. Ebből a szempontból ez a mű talán egy kicsit kilóg a sorból, mivel itt egyáltalán nem a történet sci-fi elemein van a hangsúly, és egy-két dolgot leszámítva akár napjainkban is játszódhatna.

A történethez évszámot társítani nem tudunk, találóan "hét év múlva" datálják napjainkhoz képest. Ebben a korban a drog és az ellene küzdő "Új út" névre hallgató rehabilitációs nagyvállalat a forradalmian új és veszélyes H-anyagnak köszönhetően átvette a hatalmat a világ fölött. A H-anyag elleni harc egyik embere Bob Arctor (Keanu Reeves) is, akit a rendőrség kötelékéből épül be egy drogos baráti társaságba (Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder), remélve, hogy egy nagyobb ellátóláncot tud leleplezni majd. Azonban ő maga is függőjévé válik a szernek, így elkezd az elméje szétesni, és erre a rendőrségnél is felfigyelnek. A sztori még tartogat bőven csavarokat, de alapvetően a megvalósításra érdemes figyelni. 

Először is meg kell említeni, hogy egy animációs filmről van szó, ugyanis a 23 napos forgatás után másfél évet töltöttek a készítők azzal, hogy rajzfilmes technikával elkészítsék a már felvett anyagot. Ennek részben technikai okai is lehetettek, de akár felfogható filmművészeti eszközként is, nevezetesen, hogy az animációs technika pontatlansága és elmosódottsága a film címében is jelölt drogos életérzést akarja visszaadni. Ennek rengeteg nagyon jól megkomponált jelenet lesz a segítségére, amik hihetetlenül szórakoztatóak tudnak lenni. Ugyanis színészek játéka rengeteg tesz hozzá a mű egészéhez, amivel elérik, hogy élvezzük egy olyan vitát, ami arról szól, hogy az egyik karakter frissen szerzett biciklije hány sebességes. Számomra Robert Downey Jr. és Woody Harrelson pályafutása egyik legjobbját nyújtja, Keanu Reeves-t talán csak azért nem emelném ki külön, mert talán nem volt annyi lehetősége megcsillogtatni a tudását.

Amit negatívumként ki tudok emelni, hogy a karakterekről minimális információnk van, nem tudunk semmit a múltjukról (Bob-nak van egy flashback-je, de az szinte semmit nem magyarázott meg számomra), a motivációikról, az életükről. Ezen felül a történet megoldása sem tetszett feltétlenül, számomra kicsit földhözragadt volt a film addigi menete szempontjából, persze ez már eléggé egyéni vélemény.

Szóval a Kamera által homályosan egy minden tekintetben zseniális alkotás, számomra alapmű, úgyhogy csak ajánlani tudom mindenkinek.

Címkék: írásos elemzések