Vendég Kritika: Bruse - A nagy Lebowski

Sziasztok! A kultikus rendezőpáros, Joel és Eathen Coen 1998-ben elkészítették egyik legnépszerűbb filmjüket, a Nagy Lebowskit.

http://broadwayworld.com/columnpic/the_big_lebowski2.jpgJeffrey ’Dude’ Lebowski (Jeff Bridges) egy idősebb hippi, akinek igazából semmi dolga. Ő a hippiforradalom után is ugyanaz maradt a ’90-es évekre. A haverjaival tekézik, néhanapján betép, és semmi munkája nincsen. Ez az élete rendszere, azonban egyik nap, miután a vásárlás után hazatér, két verőlegényt talál a lakásán. Miután az egyik vallatja őt, a másik levizeli a szőnyegét, és igazából ez a történés indítja be a cselekményt. Miután kiderül, hogy a tagok a milliomos Lebowskit (David Huddleston) keresték, a Töki felkeresi a Nagy Lebowskit…

Én ezt a filmet már háromszor láttam, és az első két alkalommal egyszerűen nem jött át a film. Nem értettem, hogy ennek a sok kalandnak és hajcihőnek mi az értelme. Megnéztem harmadszorra is, és egyszerűen elvarázsolt. Bár még mindig nem értem, hogy miért akkora kultfilm, amekkora, de valóban egy nagyon jó, és szórakoztató mozi. Az atmoszféra, és a kiváló látványvilág talán az, ami nagyon megfogott. Az atmoszférateremtéshez nagyban hozzájárul a kiváló fényképezés, illetve az egyedi látványvilág, amik a Coen-filmekre általában jellemző (brávó Roger Deakins operatőrnek!). A képekhez pompásan illeszkednek a pörgős zenék Bob Dylan-től, az Eagles-ig.

A színészi játékok is fenomenálisak, de ez nem is csoda ekkora sztárparádé mellett. A fontosabb szerepekben Jeff Bridges és John Goodman parádézik, míg a kisebb-nagyobb mellékszerepekben Julianne Moore, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman, Tara Reid, Peter Stormare és John Turturro tűnik fel. Mindenki nagyon emlékezetes, hála a kiváló karaktereiknek. Jeff Bridges telitalálat Töki szerepére, John Goodman-ra pedig szavak nincsenek. Hatalmas jutalomjátékot kap. Waltert játssza, a kissé szociopata vietnámi veteránt. Ez is hatalmas, hogy a hippi mellé a vietnámi veteránt rakták be, mint legjobb barátot! A mellékszereplők közül kiemelkedik Steve Buscemi, Donny szerepben, aki a harmadik tekés Töki és Walter mellett.

 Mellesleg én amúgy vonzódok az olyan filmekért, ahol nagy a zűrzavar, illetve valamilyen szinten pszichedelikus képekkel is operálnak. Itt olyan filmekre gondolok többek között, mint a Veszett a világ, a Trainspotting, vagy a Félelem és reszketés Las Vegasban, esetleg a John Malkovich menet. Nem hiába hoztam fel ezeket, a Nagy Lebowskiban is vannak álom illetve hallucinációs jelenetek, amelyek kiváló módon színesítik a filmet.

 

 Érdekességképpen még megemlítem, hogy 2002 óta a film rajongói évről-évre megtartják a Lebowski Festivalt a nyugati kutúrkör legnagyobb városaiban. Úgy gondolom ez is tanúsítja a film népszerűségét.

A nagy Lebowski egy parádés film. Hemzseg az egyedi képi megoldásoktól, a szövegek nagy része ütős, a szituációk eléggé betegek, de a humort legfőképp ezek adták számomra. A groteszk történet másodlagos, a hangulat és a hihetetlen karakterek dobnak nagyot a filmen. Tulajdonképpen egy könnyed vígjátékot alkottak a Coenék, azonban az előbb leírt dolgok nagyon megfűszerezik a filmet. A Ponyvaregény és a Trainspotting mellett a ’90-es évek egyik nagy kulcsfimje, amely egy életérzést, illetve egy korrajzot tár elénk. Emlékezetes és tartalmas film ez, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudok! Egy jó tanács a Coen testvérek által rendezett filmekhez: a cselekményt ne vegyétek komolyan! Kivétel ez alól a Barton Fink és a Nem vénnek való vidék.

 

8/10

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://perfectinsanity.blog.hu/api/trackback/id/tr793153501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2011.08.15. 21:04:23

Egyik kedvenc komediam. Rendkivuli modon tart gorbetukrot az akkori tarsadalomban uralkodo uresseg fele, ami, ha valtozott is, de manapsag is megmaradt. Szoval, a mondanivalo is idotallo valamennyire.
Az elemzes reszletes s szinte teljesen lefedi az en velemenyemet is. Gratulalok hozza.
Egyertelmu, hogy ez a karakterek filmje. Goodman-nek talan elete alakitasa.
Nalam 84%/100%

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.15. 21:19:49

@Death/Mortis: Na igen, a nihilisták :D
Köszönöm a dicsértet!
Alighanem valóban John Goodman legjobb alakítása. A Barton Fink-ben is egészen jól alakít, bár ott Turturro viszi a pálmát.
100-as sálán nálam is 84 körül lenne, de én azért jobban favorizálom a 10-es számrendszert :)